Datum objave: 08. Travanj 2022

BEŠĆUTNA BIROKRACIJA / Karmen Herceg, 100 postotni invalid ne može zamijeniti slomljenu protezu za stopalo jer je "još u uporabi"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 Liječničko povjerenstvo šibenske ispostave Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, birokratski hladno, bez promišljanja nije odobrilo Karmen Herceg, 100 postotnom invalidu da prije zakonskog roka dobije   protezu za stopalo jer joj je sadašnja pukla i nije upotrebljiva. Prije toga zatražili su  nalaz i potvrdu da je proteza oštećena, da je nefunkcionalna i da neće izdržati još godinu dana, ali su je odbili i nakon toga. Jer još nije istekao zakonski rok u kojem ima pravo na novu protezu. Ogorčena Karmen  objavila je to na svom Facebook profilu i zbog sebe, ali i svih drugih invalida koji svakodnevno nailaze na takve birokratske prepreke. Njezina objava izazvala je nevjericu i zgražanje u javnosti „

" Nažalost...muka mi je već od svega, vjerujte mi.  Proteza mi je pukla nakon dvije  godine. Zvala sam najprije protetičara  da mi provjeri je li istekao zakonski rok da ne ispada  da uvijek nešto izvoljevam.  Prije je taj rok bio dvije, a sada je tri godine i tu je nastao problem. Pribavila sam sve što je potrebno da bi mi se nova proteza odobrila prije roka, ali je Povjerenstvo to odbilo”, ispričala nam Je Karmen.
 
Tu šibensku modnu dizajnericu svi znaju kao hrabru ženu koja unatoč svojim teškim tjelesnim hendikepima zrači optimizmom i živi normalno- dizajnira, kroji,  šije  pliva, šeta, druži se s prijateljima. Rođena s parezom lica, strabizmom odnosno ukočenošću očnih mišića, nerazvijenim šakama i desnim stopalom, nejednakim kukovima...
„Oštećenu protezu oblijepila sam  flasterom pa dok izdrži... To mi narušava stanje kuka i kičme.Ne mogu postati nepokretna zbog njih, neću! Neću ju ni privatno raditi jer imam i ja, i svi koji su u  sličnim problemima pravo na kvalitetu života koju nam zakidaju. I ovo nije prvi put...predzadnji mi je pukla nova proteza  nakon par dana i odbili su isto ovdje popravak pa sam im zvala komisiju iz Zagreba i Splita. Oni su odobrili. Uvijek peripetije na račun osoba s invaliditetom jer se računa da se sramimo, bojimo i da ćemo šutjeti. Ne događa se to samo meni nego i drugima, djeci koja ionako nemaju dovoljno samopouzdanja ,a ovo ih još više obeshrabruje”, ističe Karmen.
Anita Škugor Kođoman, ravnateljica šibenske ispostave HZZO -a jutro kada smo je nazvali nije imala pojma da se to dogodilo. „To mi je prvo što čujem. Karmen jako dobro poznajem i cijenim i do sada smo za sve pronalazili rješenje. Povjerenstvo je valjda gledalo Pravilnik i time se rukovodilo, ali uvijek postoje iznimke. Prije nekoliko godina mi smo zbog Karmen zvali u moj ured protetičara iz Rijeke da mu dokažemo da je proteza nekvalitetna i uspjeli smo. Riješit ćemo i ovo”, kazala nam je. 
 
Liječnica koja je napisala nalaz je utvrdila kako je proteza za stopalo neupotrebljive i da je potrebna nova no Liječničko povjerenstvo je to odbilo uz obrazloženje  da je  Karmen Herceg „to pomagalo preuzela 2020. godine te da se još nalazi u uporabnom roku”. Bešćutno, birokratski hladno, kao da je riječ o nekom predmetu, a ne osobi koja bez  ispravne proteze ne može normalno živjeti.  Valjda im je jedini kriterij bio  novi trošak. Sramota! Jutros doznajemo da će nakon intervencije ravnateljice Škugor Kođoman to ipak biti ispravljeno i da će Karmen dobiti novu protezu.  Zar se to nije moglo riješiti i bez toga, samo da su članovi Liječničkog povjerenstva pokazali malo suosjećanja što bi se od liječnika očekivalo, obratili se samo ravnateljici i pokušali pronaći rješenje.
Iz kategorije: Vijesti