Datum objave: 07. Travanj 2022

PONIŠTENJE / Hoće li nakon TZ Šibensko - kninske županije biti poništeni i drugi natječaji koji sadrže istu nepravilnost?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Turističko vijeće Turističke zajednice Šibensko – kninske županije poništit će sutra, prema naputku Uprave za sustav turističkih zajednica Ministarstva turizma, natječaj za direktora te turističke zajednice zbog nepravilnosti koja bi se mogla utvrditi kod većine natječaja u sustavu turističkih zajednica u Županiji – zbog toga što se od kandidata tražilo da prilože Uvjerenje o nekažnjavanju umjesto da je  poslodavac, u ovom slučaju TZ Županije, zatražio od nadležnog suda uvjerenje o nekažnjavanju prijavljenih kandidata. U slučaju Šibensko – kninske turističke zajednice to nije prošlo jer je  na  adresu  Ministarstva turizma i sporta stigla prijava  o mogućim nepravilnostima pa je utvrđena ta nezakonitost i Natječaj mora biti poništen. To je  potvrdio Marko Puškadija, načelnik Sektora za sustav turističkih zajednica. 

„U slučaju TZ Šibensko-kninske županije reagirali smo na temelju prijave o mogućoj neusklađenosti sa Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma („Narodne novine“, br. 52/19. i 42/20. – u daljnjem tekstu: Zakon) te smo uvidom u Natječaj za izbor direktora/ice Turističke zajednice Šibensko-kninske županije koji je objavljen na mrežnim stranicama zajednice 21. veljače 2022. godine, utvrdili da isti nije u cijelosti u skladu sa Zakonom i to u dijelu koji se odnosi na dostavu obvezne dokumentacije uz prijavu, odnosno kako je navedeno: „Uvjerenje o kaznenom postupku („uvjerenje o nekažnjavanju“ nadležnog suda)”, stoji u obrazloženju. 
Na primjedbu da zašto onda nisu poništeni drugi natječaji u kojma se također tražila potvrda od kandidata odgovara. “Odgovornost provođenja natječajnog postupka i izbora direktora isključivo je na Turističkom vijeću. To tijelo raspisuje natječaj, vrši odabir te imenuje odabranog kandidata u skladu sa Zakonom. Ministarstvo će naknadno, u postupku izdavanja Rješenja o upisu direktora u Upisnik turističkih zajednica, obaviti i nadzor nad zakonitošću provedenog natječajnog postupka što bi trebalo značiti da će svi ti natječaji u kojima  se tražilo da kandidat priloži Uvjerenje da se protiv njega ne vode kazneni postupci biti poništeni.
 
Ne zna se tko je poslao prijavu Ministarstvu turizma. Sanja Jurišić, novinarka  TV Nove  koja se javila na natječaj za direktora TZ Šibensko – kninske županije, ali je njezina molba odbačena zbog nepotpune dokumentacije , kaže da to nije prijavila nepravilnosti Ministarstvu već da je razmišljala o žalbi. Njezina je molba odbačena jer nije sadržavala  Prijavu. Neki smatraju da je to banalni propust no Prijava je  obavezni dio natječajne dokumentacije. U njoj se  kandidat predstavlja, obrazlaže zbog čega s javio na natječaj, navodi koju dokumentaciju prilaže. To je jedini potpisani „papir”, identifikacijski dokument i  jamac  vjerodostojnosti dokumentacije. Kod raspisivanja natječaja jasno piše da Prijava na natječaj mora sadržavati:  ime i prezime kandidata, OIB, adresu, broj telefona/mobitela i adresu elektroničke pošte,  naznaku kako je riječ o prijavi na predmetni natječaj,  specifikaciju priloga/priloženih dokaza uz prijavu i  potpis kandidata. Sada joj ponavljanje natječaja pruža šansu da bude u igri.
Osim Sanje Jurušić na natječaj su se javili   diplomirana teologinja i direktorica TZ Grada Drniša Ivana Menđušić, voditelj Odsjeka za financije, računovodstvo, investicije i investicijsko održavanje  u NP Krka Krešimir Šakić  profesorica njemačkog i engleskog jezika, konzultantica s 20-godišnjim iskustvom na području intelektualnog kapitala Karmen Jelčić Ivanošić i diplomirana pravnica Jelena Obratov, članica Upravnog vijeća NP Kornati i HDZ-ova vijećnica u Općinskom vijeću Tisno koji su ovom slučaju zakinuti, a teško da će netko odgovarati zbog toga što je raspisao  natječaj koji nije u skladu sa Zakonom o turističkim zajednicama.
Iz kategorije: Vijesti