Datum objave: 04. Travanj 2022

SLUČAJ ILI POTREBA / Na listi prioriteta za ishodovanje građevinskih dozvola u Murteru su načelnik Općine i neki službenici

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vijećnici vladajućeg HDZ -a u Općinskom vijeću Općine Murter – Kornati traže da im se dostave kriteriji po kojima je načelnik Općine Toni Turčinov utvrdio Listu prioriteta za legalizaciju bespravnih objekata i izdavanje građevinskih dozvola koju je poslao Županijskom uredu za prostorno uređenje i gradnju jer su na njoj i neke fizičke osobe sa svojim privatnim projektima što,  kako procjenjuju, nije  od općeg interesa. Posebno ističu to da je su na toj listi imena nekih  općinskih službenika, ljudi povezanih s Općinom pa i načelnika Tonija Turčinova. On  traži ubrzanje ishodovanja dozvola za svoj objekt koji koristi u sklopu EU projekta. Osim toga, u pisarnici Općine pod urudžbenim  brojem tog popisa nalazi se posve drugi dokument 

„Poznato je da je u Županiji više od 10 000 neriješenih predmeta, a neki su stari 15 godina. U posjedu sam dokumenta iz kojeg je razvidno da je Općina poslala popis prioritetnih predmeta 10. studenog prošle godine  koji je potpisao načelnik Turčinov.  Na njoj su neki  strateški projekti, ali i neki privatni, primjerice ozakonjenje nezakonito izgrađene zgrade hotela Colentum i još nekoliko gospodarskih projekata, a tu su i neke fizičke osobe. Ne vidimo po čemu su njihovi objekti prioritet za Općinu Murter – Kornati”, upitao je vijećnik HDZ -a Danijel Ježina. 
On je taj dokument koji je potpisao načelnik Turčinov, dobio privatnim kanalima, a kada ga je službeno zatražio u općinskoj pisarnici po tim urudžbenim brojem izdali su mu drugi dokument pa očekuje objašnjenje. 
Toni Turčinov, načelnik Općine Murter Kornati, koji predstavlja drugu političku opciju, Listu grupe građana dr.sc. Marka Jelića, ističe da vijećnici HDZ -a i NL Stipe Petrine namjerno to pitanje politiziraju umjesto da su, kako ističe, došli na sastanke o toj temi ili njega sve pitali.
„Kriteriji se znaju. Poznato je da smo od župana Jelića dobili dopis da dostavimo liste prioriteta za koje nisu izdane građevinske dozvole, a Općini su bitno te da se zatraži hitnost izdavanje. Prioritet su nam EU projekti, ali nemamo ih puno. Nama je bitan svaki objekt pa i privatni jer to donosi u proračun komunalnu naknadu i komunalne doprinose od kojih se financiraju naši programi. Ja sam na listu stavio one ljude koji su mi se javili. Točno je da je na toj listi jedna moja službenica koja čeka dozvolu tri godine ili drugi koji čeka legalizaciju objekta za turističku namjenu 5 godina Meni su sve to prioriteti.”
 Čudno je i indikativno da je na toj listi prioriteta i njegovo ime.
„Sve je transparentno. Nama su na prvom mjestu EU projekti, a o mom slučaju je upravo o tome riječ. Ja imam OPG za uzgoj maslina, ljekovitog bilja i za proizvodnju kozmetičkih preparata. Dobio sam bespovratna sredstva. U sklopu tog projekta moram rekonstruirati svoju kuću, a  za to mi je potrebna građevinska dozvola”, ističe Turčinov  i dodaje kako su vijećnici HDZ -a zadnji koji bi trebali problematizirati to pitanje jer da je „njihova bivša županijska vlast radila dobro onda bi se građevinske dozvole uredno izdavale, ne bi se na njih dugo čekalo pa liste prioriteta ne bi bile ni potrebne. Uputio nas je i da se raspitamo imaju li njegovi kritičari za objekte koje koriste na Kornatima sve potrebne dozvole. 
Iz kategorije: Vijesti