Datum objave: 24. Ožujak 2022

SOLIDARNOST / Hrvatski vatrogasci pomažu Ukrajini. Šalju opremu, daju vozila za prijevoz izbjeglica, prikupljaju hranu, higijenske potrepštine...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatski vatrogasci iz javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi sudjeluju u akciji prikupljanja pomoći za Urajinu i svoje kolege u toj zemlji žrtvi razorne ruske agresije.
Prema podacima koje je prikupila Hrvatska vatrogasna zajednica, pomoć je organizirana u kontinentalnim te priobalnim županijama, a u njoj je sudjelovalo više od 200 vatrogasaca. Tako su istarski DVD-ovi sudjelovali u skupljanju pomoći u suradnji s Crvenim križem te u organizaciji prijevoza izbjeglica pri ulasku u Hrvatsku, a na sličan su se način organizirala i društva Primorsko-goranske te Splitsko-dalmatinske županije. U Koprivničko-križevačkoj županiji pripadnici DVD-ova angažirani su u prihvatu i prijevozu izbjeglica, a svi koji žele ostati u ovoj ili susjednoj Varaždinskoj županiji prevoze se vatrogasnim kombijima u prihvatne centre. Osim toga, vatrogasci su razvozili pitku vodu, hranu i higijenske potrepštine te su postavljali i sklopive šatore na prostoru željezničkog kolodvora u Koprivnici. Vatrogasci Ličko-senjske županije angažirani su u opremanju prihvatnog centra, prijevozu izbjeglih osoba u Gospić i Korenicu kao i u prikupljanje pomoći, a na sličan su se način organizirale i javne vatrogasne postrojbe te DVD-ovi Osječko-baranjske županije. Namirnice i ostale potrepštine koje su prikupljene predat će se lokalnim društvima Crvenog križa. Međimurski su vatrogasci u pripravnost stavili kombi vozila u slučaju potrebe prijevoza izbjeglica s graničnog prijelaza Goričan gdje su radili i na osiguranju, a članovi DVD-ova pomagali su kod podjele hrane i toplih obroka kao i prijevoza humanitarne pomoći. Društva s područja Vatrogasne zajednice Grada Čakovca sudjelovala su u pripremi ležaja za smještaj izbjeglica. I na području Krapinsko-zagorske županije vatrogasci su organizirali prijevoz izbjeglih obitelji dok je DVD Gornja Stubica prikupila pomoć za ukrajinsko vatrogasno društvo s kojim imaju suradnju.
Vatrogasci pojedinih županija su se uključili i u osiguranje smještaja pa su tako na području Bjelovarsko-bilogorske županije pripadnici JVP-a i DVD-a Bjelovar sudjelovali u pripremama objekata za smještaj izbjeglica. Na sličan način se u pomoć uključio i DVD Lipovljani koji je u fazi uređivanja prostorija koje će moći ponuditi ukrajinskim obiteljima.
U Karlovačkoj županiji DVD-ovi su se angažirali u prijevozu izbjeglica, a zahvaljujući JVP-u Karlovac i njegovom zapovjedniku Miroslavu Radi, prikupljena je vatrogasna oprema u vrijednosti od 160
000 kuna. Kombi je s humanitarnom pomoći doniranu opremu doveo do ukrajinskog Užograda, koji je od Kijeva udaljen 630 kilometara, a u prikupljanje ove pomoći, osim karlovačke javne vatrogasne postrojbe, uključila se i Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, Vatrogasna zajednica Grada Karlovca te mnogobrojne tvrtke.

-Vatrogasci su i u ovoj nesreći od prvog dana angažirani, od prikupljanja pomoći, prijevoza izbjeglica, hrane i ostalih potrepština do organizacije logističke potpore u smislu prihvatnih centara i osiguranja graničnih prijelaza, - kaže glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i naglašava kako su pojedina društva koja su u mogućnosti, u procesu pripreme i prostora za smještaj cijelih obitelji. -Do sada se u pomoć Ukrajini uključilo više od 200 vatrogasaca iz cijele RH kojima izražavam veliku zahvalnost jer se i sami sjećamo svih onih koji su nama pomagali kada nam je bilo najteže. Ono što je najvažnije za podsjetiti je kako se u pomoć vatrogasaca uvijek možete pouzdati.

Iz kategorije: Vijesti