Datum objave: 18. Ožujak 2022

ODLAGANJE OTPADA / Šibenik dobiva još pet podzemnih kontejnera, kreće i sanacija divljih odlagališta

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić i Marko Stjepan Kovačić, direktor tvrtke Kova d.o.o. iz Velike Gorice potpisali su danas u Uredu gradonačelnika Ugovor o komunalnom opremanju, odnosno isporuci i ugradnji pet podzemnih kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada (plastična, metalna, staklena ambalaža i papir), dva kontejnera i 20 kanti za otpad lampiona na  području grada Šibenika.

Nastavljamo poboljšavati uvjete, odnosno nabavljati opremu za sustavno gospodarenje otpadom i njegovo što efikasnije razvrstavanje. Otpad je veliki izazov današnjice i nije samo komunalno pitanje, već pitanje kvalitete života. S ponosom možemo istaknuti da je, otvaranjem Centra za gospodarenje otpadom Bikarac, Šibenik postao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj s cjelovitim sustavom gospodarenja otpadom, u skladu s načelima održivog razvoja“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Cijena komunalne nabave bez PDV-a iznosi 1.118.309,35 kuna. Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od maksimalnih 504.490,00 kuna s PDV-om, što čini 40% opravdanih troškova projekta.

Pet mjesta isporuke i izgradnje podzemnih kontejnera su: Obala prvoboraca, Obala Hrvatske mornarice, Ulica fra Stjepana Zlatovića, Zagrađe i Ulica Petra Grubišića. Mjesta isporuke kanti i kontejnera su Gradsko groblje Kvanj, Kvanj 1 i ostala manja groblja na području grada Šibenika“, istaknuo je pročelnik UO za komunalne djelatnosti Ante Nakić. Dodao je kako je na području Šibenika 2020. prikupljeno 0,76% odvojenog korisnog otpada, dok je 2021. godine taj postotak iznosio 8,6%, a cilj je da u 2022. godini bude na 15%.

Rok isporuke i postavljanja opreme je 150 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Marko Stjepan Kovačić kazao je ovom prigodom da su svi preduvjeti ispunjeni, a na izvođaču je da ispoštuje sve unaprijed dogovorene rokove.

Projektom će se unaprijediti sustav gospodarenja otpadom budući da je odvojeno prikupljanje otpada jedna od prioritetnih ciljeva i mjera Plana gospodarenja otpadom Grada Šibenika.

Također, u tijeku je postupak javne nabave za Projekt sanacije „divljih odlagališta“ na području Grada Šibenika koji uključuje sanaciju, revitalizaciju sanirane površine te mjere sprječavanja ponovnog odlaganja otpada na nekoliko lokacija.

Iz kategorije: Vijesti