Datum objave: 18. Ožujak 2022

PONOSNI / Šibenski suveniri botun i bagatin Ljazera Čivjaka izloženi na izložbi EXPO u Dubaiju

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik ie prisutan na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubai koja traje do kraja ovog mjeseca. Ne samo što je hrvatski paviljon osmislio Ante Vrban, po majci Šibenčanin već su izloženi i šibenski suveniri. Ivona Karavidović iz Službu za medije i komunikacije nam je potvrdila kako su Šibenski botun, bagatin te tradicionalna šibenska kapa s remenom izloženi u hrvatskom paviljonu na toj svjetskoj izložbi. Autor Šibenskog botuna i bagatina je šibenski zlatar Ljazer Čivljak.

“Lani je došla kod mene direktorica Turističke zajednice Šibensko – kninske županije Željana Šikić I kupila Šibenski botun. Usput mi je spomenula da ga šalje HTZ – kako bi bio izložen na EXPO 2020. Kad sam čuo o čemu je riječ dodao sam i bagatin. Baš mi je drago što su oba suvenira predstavljena na toj izložbi”, kazao nam je Čivljak.

Šibenski botun je kroz povijest krasio muške narodne nošnje, a tijekom posljednjeg desetljeća prepoznat je kao originalni šibenski suvenir. Danas se može kupiti u obliku naušnica, prstenja, privjesaka, igli za kravatu, broševa, ogrlica i sl.
Originalni botun je izrađen od srebra, točno u određenoj veličini, međutim danas ga možete pronaći i od zlata i aluminija, u različitim veličinama. Šibenski botun je prema ideji dizajnerice Franke Baranović izradio poznati filigran Ljazer Čivljak. Godine 2007. Hrvatska turistička zajednica proglasila ga je najoriginalnijim hrvatskim suvenirom. Šibenski botun danas čini sastavni dio nošnji šibenskih klapa.


Tema EXPO 2020 je „Connecting Minds, Creating the Future”, a paviljon za hrvatsko predstavljanje nalazi se unutar tematskog parka ”Mobilnost’ dok je tema paviljona „Croatia Inspiring Great Minds“. Kroz tu temu Hrvatska se predstavlja kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca koji su zbog želje za izazovima i otvorenosti prema novome, ponekad uz malo resursa, postigli svjetsku prepoznatljivost.
Kroz produkcijski sadržaj u iskustvenom tunelu predstavit će se genijalni umovi kao što su Nikola Tesla, Ruđer Bošković i Slavoljub Penkala koji nikada nisu bili vezani granicama i svojim velikim idejama utjecali su i utječu na cijeli svijet. Kao ekskluzivni eksponat posjetitelji će, u paviljonu, imati priliku upoznati najbrži hyper automobil na svijetu – prvi prototip nedavno predstavljene Rimac Nevere.

Osim znanosti i drugih područja u kojima je uspješna, Hrvatska je posebno poznata i po uspjehu u sportu gdje redovito osvaja najveća svjetska odličja pa će tako biti uključeni i naši ponajbolji sportaši – Luka Modrić, Janica i Ivica Kostelić i Dražen Petrović.

Iz kategorije: Vijesti