Datum objave: 17. Ožujak 2022

IZBOR DIREKTORA ŽUPANIJSKE TZ - e/ U igri su diplomirana teologinja, profesorica jezika, magistar ekonomije, novinarka i pravnica

Diana Ferić
Diana Ferić

Šest prijava stiglo je na natječaj za izbor direktora odnosno direktorice Turističke zajednice Šibensko – kninske županije kako je konstatirano na današnjoj sjednici Turističkog vijeća. Zadaća članova tog turističkog vijeća bile je danas samo da utvrde jesu li svi kandidati priložili traženu dokumentaciju,a na narednoj sjednici će razmotriti njihove programe I nakon toga ih pozvati na razgovor. Novinari nisu bili pozvani na sjednicu, ali budući da je ona prema Poslovniku otvorena za javnost, ako Turističko vijeće drukčije ne odluči pojavili su se sami i odlučeno je da mogu ostati. Na vlastiti zahtjev, nazočna je bila  i dožupanica Iris Ukić Kotarac.
Prispjele prijave predsjednik TV -a, župan dr.sc. Marko Jelić otvarao je na sjednici, pred ostalim članovima Turističkog vijeća. Utvrđeno je da je jedna prijava stigla izvan roka odmah je odbačena. Otvorene su prijave petero kandidata i to Ivane Menđušić, Kreše Šakića, Sanje Jurišić, Karmenke Jelčić Ivanošić i Jelene Obratov.
Kod dvije prijave i to Kreše Šakića i Sanje Jurišić ustanovljeni su nedostatci.

Krešo Šakić nije potpisao Prijavu koja, prema propozicijama natječaja, mora biti sastavni dio dokumentacije. Članovi Turističkog vijeća nisu bili sigurni mogu li je prihvatiti  nepotpisanu. “Da je riječ o natječaju za neko radno mjesto u javnoj upravi to ne bi moglo proći, ali mislim da u ovom slučaju ne moramo inzistirati na potpisu i da možemo ovo uvažiti”, kazao je župan Jelić i svi su se s tim složili. Sanja Jurišić nije u dokumentaciji uopće priložila Prijavu koja je ipak po natječaju obavezna, ali nije isključenja. “Mislim da nam je u interesu da imamo što više kandidata I da su zapravo njihovi programi najbitniji. Ne znam možemo li ovu kandidatkinju uzeti u obzir ili ne. Može se tumačiti da je zapravo prijava već to što je poslala dokumentaciju, ali kako nismo sigurno zatražit ću mišljenje nekoliko pravnika”, objasnio je Jelić. Dožupanica Iris Ukić Kotarac, koja je po zvanju diplomirana pravnica, ustvrdila je da je formalno – pravno gledajući Prijava obavezan dio dokumentaciji, a da je na članovima Vijeća da odluče hoće li imati tvrđi pristup pa to smatrati nepotpunom dokumentacijom ili će pak, kako je kazala, imati mekši pristup”. Na kraju je ostalo na tome da se kandidatkinja za sada ne odbaci dok ne stigne pravno tumačenje. Neko od članova Vijeća su primijetili da bi, u slučaju da kandidatkinja Jurišić bude izabrana , moglo biti problema ako se netko žali i da bi moglo ispasti da su nekom pogodovali.

Kandidatkinja Ivana Menđušić je po struci diplomirana teologinja, ali radila je isključivo u turizmu I to u hotelu Imperijal. Jadran I Vrata Krke, a trenutno je direktorica Turističke zajednice Grada Drniša. Uz svu potrebnu dokumentaciju ona je priložila i pismo potpore Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Zagreb.

Krešo Šakić je magistar ekonomije. Bio je direktor TEF -a, Studentskog centra i ravnatelj JU NP Krka.
Sanja Jurišić je diplomirana novinarka. Radila je kao novinarka na TV Šibenik, portalu ŠibenikIN, u šibenskom dopisništvu HTV -a, a sada radi kao novinarka na TV Novoj. Netko od članova Vijeća je primijetio kako nema iskustva na rukovodećim poslovima. U natječaju je stajalo da kandidat mora imati tri godine iskustva na rukovodećem radnom mjestu ili najmanje šest godina na poslu za koji je potrebna visoka stručna sprema. Župan Jelić je na tu primjedbu dogovorio kako on smatra da je I biti novinar na terenu rukovodeći posao jer da “rukovodi timom”.
Karmenka Jelčić Ivanošić, po struci je profesorica engleskog i njemačkog jezika. Radila je u prodaji i marketingu hotela Inter Continental u Zagrebu, a veći do radnog staža provela je kao direktorica Centra za intelektualni kapital, a bila je i suradnica u Institutu za internacionalni menadžment, Sveučilišta u Grazu. Članovi vijeća su shvatili da ona živi I radi u Zagrebu, ali u dokumentaciji s vidi da živi u Šibeniku i to na Zagrađu. Bilo je pomalo čudno pa i smiješno da većina članova TV -a nije imala poja što je to Zagrađe iako je riječ o povijesnoj jezgri Šibenika.
Jelena Obratov je diplomirana pravnica iz Tisnog. Radila je na nekoliko općinskih sudova te u Udruženju obrtnika na otoku Murteru. Članica je Upravnog vijeća NP Kornati i HDZ -ova vijećnica u Općinskom vijeću Tisnog.
Svi kandidati priložili u potvrde da govore najmanje dva strana jezika.
Izbor će sigurno biti zanimljiv i s političke strane. Naime nova županijska vlast nije promijenila članove Turističkog vijeća već su ostali svi koji su izabrani u vrijeme kada je na vlasti u Županiji bio HDZ. Među njima su i neki istaknuti HDZ -ovci i stranački dužnosnici kao što su Ante Cukrov, gradonačelnik Vodica, Joso Smolić, vijećnik HDZ -a u Županijskoj skupštini ili Ljubo Županović predsjednik HDZ -a u Općini Rogoznica pa je pitanje kako će se u ovom slučaju postaviti. Uz njih članovi su, osim Marka Jelića, Joško Lokas, Ante Huljev, Petara Jelušić, Živko Šikić, Alida Crvelin i Darko Bastić. Ivana Vukšić više nije članica jer više nije zaposlena u hotelima Solaris, a ta hotelska kuća nije za sada imenovala njezinu zamjenu.
 Činjenica je da su do sada na izborima za čelno mjesto županijske turističke zajednice uvijek prolazili kandidati koji su imali potporu vladajuće stranke koja je imala i “svoje” turističko vijeće odnosno u njega baš nisu ulazili ljudi koji su pripadali drugim političkim opcijama iako svi, naravno, tvrde da će prednost imati kandidat s najboljim referencama.
Dosadašnja direktorica Željana Šikić koja je na toj funkciji bila dva mandata imao ugovor na neodređeno vrijeme i Zakon joj omogućava da ostane u uredu te turističke zajednice, ali nam je danas kazala, da vjerojatno to neće prihvatiti.
Iz kategorije: Vijesti