Datum objave: 11. Ožujak 2022

MOLITVA ZA MIR / Biskup Tomislav Rogić: To je vapaj svih ugroženih strašnom željom da se drugoga porobi, uništi. Nismo li i sami tako molili pred trideset godina?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Biskup Tomislav Rogić predvodio je sinoć u katedrali svetog Jakova misu za mir u Ukrajini i za sve žrtve pandemije i rata te euharistijsko klanjanje na istu nakanu.
-Odjeknula je Božja Riječ u našem sadašnjem trenutku napisana pred tolika stoljeća, ali zato što je Božja odjekuje zauvijek i pogađa svaki trenutak povijesti i svakog čovjeka koji joj se otvori jer je Božja, vječna Riječ, od Boga upućena čovjeku da mu donese utjehu, usmjerenje, smisao i spasenje, da ga vodi Bogu - poručio je biskup Rogić i dodao: -Vrijeme koje živimo možda najbolje opisuje jedna riječ: tjeskoba. U silnoj tjeskobi našla se i Židovka Estera. Kako se Estera moli: „Sjeti se, Gospode! Objavi se u vrijeme naših jada i ohrabri me, o kralju bogova i vladaru svakoga gospodstva! Metni u moja usta primjerenu riječ pred lavom … A nas oslobodi rukom svojom i dođi u pomoć meni koja sam sama i nemam nego tebe, o Gospode!“ Kako u riječima te molitve ne prepoznati vapaj svih ugroženih pred jakim silama, pred moćnim oružjem, pred strašnom željom da se drugoga porobi, uništi. Nismo li i sami tako molili pred trideset godina?
U nastavku homilije biskup se osvrnuo i na Evanđelje: -Sam Isus tumači, ako vi ljudi iako skloni na zlo, znate dobro činiti onima koji vas zamole, koliko više će Otac nebeski uslišiti vaše molitve, On koji je sama ljubav. Dobrima će obdariti one koji ga zaištu! Ali, dajte i vi činite jedni drugima samo dobro. Dobro koje od drugoga očekuješ i ti učini drugome. Zlatno pravilo u kojem su sadržani sav zakon i Proroci, sve što je Bog od čovjeka tražio u odnosu prema drugom čovjeku. Prestanite drugome zlo činiti. Molimo večeras, s pouzdanjem i ustrajno. Molimo i za neprijatelje, za one koji čine zlo, da se dogodi obraćenje snagom Božjeg milosrđa. Molimo za stradale, poginule, sve žrtve rata i sve preminule od bolesti. Božansko milosrđe nema mjere ni granica, neka nam se smiluje. A mi ponesimo s ovog slavlja ohrabrenje za ustrajnu molitvu i čvrsto se opredijelimo da nećemo drugome zla činiti.

Izvor & foto: Šibenska biskupija

Iz kategorije: Vijesti