Datum objave: 10. Ožujak 2022

SJEDNICA GV - a / Prihvaćeno novo kreditno zaduženje Grada i otpis potraživanja od NCP -a, oporba je bila protiv

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Šibenika glasovima vladajuće koalicije odobrili su novo kratkoročno zaduživanje Grada Šibenika od oko 9 milijuna kuna. Slobodan Tolić, pročelnik odjela za financije obrazložio je da je to zaduživanje nužno kako bi se premostili troškovi  četriju EU projekta koja se upravo provode, sva četiri u isto vrijeme,a da će, kada za njih sjedne novac taj kredit biti jednostavno vraćen. Oporbeni vijećnici nisu povjerovali u te razloge novog zaduživanja.

 Tonči Restović iz SDP -a je ustvrdio: “Nije ovo povezano ni s kakvim projektima nego to zaduživanje služi za  rješavanje teškoća u tekućem poslovanju gradske uprave. Nije mi jasno, ako je to što vi tvrdite istine, zašto to niste mogli predvidjeti u vrijeme kada ste donosili proračun”
“Dosta mi je sumnji u financijsko stanje gradskog proračuna i stalnih najava da ćemo  bankrotirati. To jednostavno nije istina. Naše poslovanje je stabilno i nikada u pitanje nije došla isplata plaća ni zaposlenika gradske uprave ni zaposlenika gradskih ustanova”, kazao je gradonačelnik Burić. 
Mario Kovač iz Domovinskog pokreta  upozorio je na to da mu nije jasno zbog čega se ti troškovi nisu prije predvidjeli  već se ponašamo kao da grad posluje sezonski. On smatra da je problem u ljudima koji planiraju proračun.
Rikard Marenzi s NL Stipe Petrina također nije uvjeren da su obrazloženja o nužnosti zaduživanja za dodatnih oko 9 milijuna kuna istinita.
“Mi koji smo radili na europskim projektima znamo kako to ide. Vi dobivate avansno sredstva koja ne morate odmah utrošiti i ona pružaju sigurnost kod provođenja projekata. Ovdje je pitanje sumnje da se kratkoročni kredit uzima za neku drugu namjenu”, kazao je. 
 
 
Donesena je odluka i o otpisivanju duga za komunalnu naknadu  od oko 1,5 milijuna kuna bivšem NCP – Remontnom brodogradilištu Šibenik koje se briše iz sudskog registra. “Riječ je o dugoročnom postupku koji traje od 2009. godine kada je to brodogradilište upalo u probleme pa je provedena predstečajna nagodba. No i dalje su loše poslovali i proveden je stečaj. Može se postaviti pitanje I zašto je Grad tolerirao toliki dug. Mi smo od oko 3 milijuna kuna naplatiti 50 posto, a ovo je dug koji nismo uspjeli naplatiti, a nisu imali svoju imovinu od koje bismo se mogli naplatiti”, obrazložio je Slobodan Tolić. 
Rikard Marenzi je upitao je li gradska uprava napravila sve da se naplati to dugovanja u tim godinama  izrazio je sumnju da je to učinjeno. Ustvrdio je da se gradska uprava komotno, popustljivo  postavlja prema nekim tvrtkama i kapitalu. Zanimalo ga je zašto taj dug nije preuzela Iskra brodogradilište koje je nastavilo djelatnost NCP -a na istom prostoru. Ovako ispada da su jedino bivši vlasnik  Prgin I njegova supruga odustali od 15 milijuna kuna i sada Grad Šibenik.
Tolić je ponovio da je bilo puno ovrha i da tu postoji redoslijed u naplati. Nije grad njima prodao robu pa da smo na apsolutnom gubitku. Teško je osigurati ovakav oblik potraživanja, dodao je Tolić
“Ja ne želim biti policajac ni inspektor. Ovdje se radi o jednom načelu i zalaganju za to da budemo odgovorniji prema tim sredstvima od kojih grad živi. Slažem se da moramo pomoći poduzetnicima, ali ne da to bude stvar nekih privatnih dogovora i da mrtvo hladno odustajemo od naših sredstava”, objasnio je Marenzi.
 Na to je  gradonačelnik Burić kazao Marenziju da “insinuaciju da je to stvar  selektivnog odnosa prema nekim poduzentnicima izbije iz glave”.
“I u ovom trenutku su potraživanja Grada Šibenika veća od našim obveza, ali postoji zakonom određeni postupak njihove naplate”, kazao je Burić napomenuvši da nikada, da je bio u poziciji, ne bi glasao za Zakon o predstečaju jer on je one poduzetnike koji su redovno plaćali svoje obveze napravio budalama.
 U trenutku kada su pitanja htjeli postaviti vijećnici Branko Kronja I Ivan Rajić u sali nije bilo ni gradonačelnika Burića ni njegovog zamjenika Milete što su oni nazvali nonsensom. Kronja bez njih nije htio postaviti pitanje,a Rajić je ostao za govornicom. 

Kada su se vratili Kronja je ustvrdio kako su na čelu bivšeg NCP -a i sadašnjeg Iskra brodogradilišta i neki isti ljudi. Slobodan Tolić je potvrdio da Iskra brodogradilište redovno podmiruje sve svoje obveze prema gradu Šibeniku.

Mario Kovač je upitao što ako se u kaznenom postupku koji se vodi protiv bivšeg vlasnika NCP -a Gorana Prgina pokaže da je moguće izvlačenje novca iz te bivše tvrtke dovelo do toga da ona nije mogla podmirivati svoje obveze te je kazao da možda ne bi bilo pametno za sada odustati od tih potraživanja.

Iz kategorije: Vijesti