Datum objave: 10. Ožujak 2022

NACIONALNA SIGURNOST / Hrvatskoj ne prijeti neposredna ratna ugroza, ali ipak mora biti na oprezu zbog situacije u okruženju

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske razmatrao je aktualni rat u Ukrajini i krizu koju generira te zaključio da za Hrvatsku nema neposredne ratne ugroze, ali da se s posebnim oprezom prate događanja u okruženju Republike Hrvatske te svi aspekti rusko-ukrajinske krize.
Odbor za nacionalnu sigurnost ocijenio je da je kibernetička sigurnosti Hrvatske na zadovoljavajućoj razini te podcrtao da vojna sigurnosti počiva na njenom status članice NATO-saveza.
U aktualnim okolnostima Odbor za nacionalnu sigurnost smatra neophodnim
je otvaranje pitanjeenergetske sigurnosti i sigurnosti hrane, te poziva premijer i ministar gospodarstva da građanima jasno kažu što je s hrvatskim rezervama plina i nafte, pšenice, kukuruza i hranom općenito te koliko dugo se Hrvatska može nositi s krizom dođe li do daljnjih turbulencija u svjetskim dobavnim lancima energije i hrane.
Odbor za nacionalnu sigurnost procijenio je da nema prevelikih sigurnosnih rizika na Balkanu, ali da Hrvatska mora budno promatrati
što se događa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Iz kategorije: Vijesti