Datum objave: 08. Ožujak 2022

UZ MEĐUNARODNI DAN ŽENA / Podžupanica Iris Ukić Kotarac otvoreno o poziciji žene u županijskoj izvršnoj vlasti

Diana Ferić
Diana Ferić

Međunarodni dan žena koji danas obilježavamo ostao je, nažalost, jedna od rijetkih prilika i povoda kada se u javnom prostoru govorio aktualnom  položaju žena koje su i dalje u Hrvatskoj u značajnoj manjini i u političkom i u gospodarskom životu, a situacija se pogoršava umjesto da se popravlja. Žena je najmanje na liderskim i na najutjecajnijim mjestima, na onima na kojim se donose odluke. Šibensko - kninska županija dobar je primjer za to. Jedan od posljednih primjera je to što je jedini višak u novoj strukturi županijske uprave postala školovana i vrijedna žena koja misli svojom glavom. Unatoč tome i ovaj Međunarodni dan žena u Šibeniku i Županiji prolazi samo s kulturnim programima posvećenim ženama i tradicionalnom podjelom cvijeća koju godinama organizira šibenski SDP -a. Debate o ključnim pitanjima vezanim za položaja žena nema!

Kada je riječ o lokalnoj politici vrlo je malo žena na mjestima na kojima se odlučuje. U Gradskom vijeću Grada Šibenika manje ih je od trećine, kao i u Županijskoj skupštini. Na liderskim pozicijama u gospodarstvu neznatan je broj menadžerica u srednjim i velikim poduzećima. Među 16 članova Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore samo je jedna žena! I da dalje ne nabrajamo.

Iris Ukić Kotarac godinama je bila od rijetkih glasnih žena sa stavom u predstavničkim tijelima u Županiji i Gradu Šibeniku. Nakon prošlih lokalnih izbora postaja je podžupanicom Šibensko - kninske županije i jedina žena u izvršnoj lokalnoj vlasti na gradskoj i županijskoj razini. Ona je jedina od šibenskih političara i nositelja vlasti koja je ženama na društvenim mrežama čestitala današnji dan napisavši: "Sve dok se bilo koji muškarac (pa i onaj s doktoratom) usudi reći ženi da je primjerice malo nervozna radi "pms-a" ili zbog bolesne štitnjače ili hormona, NISMO RAVNOPRAVNE. Sve dok se bilo koji muškarac (pa i onaj s doktoratom) usudi reći ženi da "zna biti korisna kad hoće", NISMO JEDNAKO POŠTOVANE,Sve dok se bilo koji muškarac (pa i onaj s doktoratom) ponaša kao vladar dok mu je žena samo sluga, NISMO JEDNAKE!Upravo radi toga, radi svih onih žena koje su doslovno ili u prenesenom značenju umrle zbog udarca koje su primile od "svog muškarca", danas kao nikad prije trebamo biti glasne. U ime svih žena koje su slomljene, koje su ponižene (a da toga nisu možda ni svjesne), koje su potlačene (jer su zaboravile biti slobodne), za sve one koje su potplaćene (jer su sretne da rade) za sve one koje su uzete "zdravo za gotovo", za sve one "majke kraljice" čiji kraljevi traže "mlado meso", u ime svih žena koje se boje reći "dosta", danas 2022. godine čestitam vam praznik ali sutra ću vam zaista čestitati ako svome "gospodaru" kažete NE MOŽE i uzmete stvar u svoje ruke!

Teško se oteti dojmu da iza tih riječi stoji njezino iskustvo rada u politici i njezina trenutna situacija.

"Bilo iz pozicije županijske i gradske vijećnice, a sada i dožupanice, nakon 12 godina bavljenja politikom mogu samo ustvrditi da je ona i dalje definitivno muški „sport“ u kojem najbolje prolaze pokvarenjaci i beskičmenjaci. Politika definitivno nije mjesto za emotivce", ističe Iris Ukić Kotarac.

Na pitanje kakav je odnos prema ženi u izvršnoj vlasti, primjerice u vođenju Županije te može li se u tome nositi s muškim kolegama odgovara.

"Ne znam kakva su iskustva drugih žena i koje su u politici njihove ambicije. Ima žena kojima je izgled, skupa garderoba i prilika da se pokažu u javnosti jedini cilj. Meni nije. Županija ŠKŽ i prije mene imala je dožupanicu za koju pretpostavljam da većina niti ne zna ime niti da je ista bila u toj funkciji a kamoli da je nešto napravila. Dogovor moje političke opcije i tadašnjeg kandidata za župana gospodina Marka Jelića, kada smo zajedno ušli u izbornu utrku, bio je da ćemo nas dvoje u obnašanju izvršne vlasti biti ravnopravni. Danas, osma mjeseci nakon stupanja na dužnost sa sigurnošću zaključujem da to nije tako niti će nažalost biti. Moj odgoj, stav, odlučnost i znanje ne dopuštaju mi da igdje budem drugotna niti da me se podcjenjuje, zato nastavljam svojim tempom", ističe.

Privid ne ravnopravnosti žena nego i njihove   premoći može stvoriti spolna struktura šefova upravnih odjela među kojim su gotovo sve žene i tako je već godinama. Kažemo privid jer to nisu funkcije koje nose utjecaj i moć. To su pozicije s kojih se provode određene odluke i propisi,a nisu liderske pozicije.

"Vaš dojam nažalost je točan. Kao što volim kazati, u politici postoji više razina. U onoj najnižoj – najmanje isplativoj, službenice, pročelnice i „dožupanice“ slobodne su raditi (po zakonu) i svom uvjerenju, na srednjoj razini. Te žene mogu iznijeti svoj stav ali zadnja je uvijek od onog koji je „prvi“. O trećoj razini, dakle svim zakulisnim igrama, ne moram niti govoriti. Slika Hrvatske -ostavke, optužnice i naslovi govore sami za sebe. Građani nemaju pojma što se radi i s kim. S druge strane pametne i odlučne žene smetaju jer „mute vodu“. Etiketira ih se kao „konfliktne“ , međutim veće razočaranje od muških kolega, dolazi od strane žena koje dobrovoljno biraju da tim istim muškarcima budu drugotne i podređene. Mojoj prabaki, baki, mami, mojim pratetama kao i svim ženama koje su se borile i izborile da između ostalog i ja budem na ovoj poziciji, dugujem biti ono što jesam. Odgajana sam da budem svoja i zato ću ići do kraja.", odlučna je Iris Ukić Kotarac.

Iz kategorije: Vijesti