Datum objave: 05. Ožujak 2022

UKLJUČITE SE / Prosvjedi širom Europe protiv ruske agresije u Ukrajini, na šibenskoj poljani skup je u 11.30 sati

Diana Ferić
Diana Ferić

Skupovi protiv ruske agresije održabvaju se u cijeloj u Europi devetog dana invazije na Ukrajinu i pripremaju se novi, napose 12. ožujka u organizaciji Eurocities, no ruske vlasti i službeno su zabranile prosvjede u Moskvi. Još kjedna takav skup bit će danas održan I u Šibeniku, na Poljani s poćetkom u 11.30 sati u organizaciji udruga Š.U.M. i Fotopoetika.

Čitat ćemo vam Ruse i Ruskinje kojima duša plače zbog rata i nemoći. Čitat ćemo vam Ukrajinke i Ukrajince koji prolaze neizrecive patnje i strah. Čitat ćemo zato da razmislite o tome zašto je svijet trenutno nasilno i opasno mjesto. Zato da razmislimo svi o tome živimo li zato da bismo mrzili, drugačije, susjede, ove ili one. Živimo li zato da bismo prisvajali, osvajali, uzimali. Živimo li zbog krvi i boli. Živimo li za tuđu patnju? Živimo li da bismo se nametali, nadmetali, da bi druge gazili? Zašto živimo?”, poručuju odrganizatori.

Sinoć su deseci tisuća ljudi na ulicama Praga pozivali na mir i izražavali protivljenje ruskoj invaziji, a manji skupovi održani su u drugim češkim gradovima. Praški prosvjednici nosili su ukrajinske žuto-plave zastave i okupili su se na središnjem trgu Vaclavske namesti.

Svećenik: Zelenskij zaslužuje Nobelovu nagradu

"Ako Ukrajina padne, past će Europa", poručio im je ukrajinski predsjednik koji im se obratio videoporukom. Među govornicima bili su glumci i bivši disidenti.

Katolički svećenik i dobitnik nagrade Templeton, Tomas Halik rekao je da Zelenskij zaslužuje ovogodišnju Nobelovu nagradu.

Halik je podsjetio na invaziju država Varšavskog saveza na Čehoslovačku u kolovozu 1968., rekavši da je sovjetska okupacija nakon toga izazvala kulturnu i moralnu devastaciju.

Zelenskij se također obratio prosvjednicima u njemačkom gradu Frankfurtu, među ostalim europskim gradovima. Policija je rekla da se u Frankfurtu okupilo oko 2000 ljudi. Mnogi su nosili ukrajinske zastave ili su bili odjeveni u ukrajinskim nacionalnim bojama, žutoj i plavoj.

Eurocities: Zajednički trenutak solidarnosti bit će 12. ožujka 

Novi skupovi organiziraju se diljem Europe dok gradovi planiraju zajednički trenutak solidarnosti s građanima Ukrajine.

Svi europski gradovi i njihovi gradonačelnici pozvani su da pokažu svoju potporu toj istočnoeuropskoj zemlji 12. ožujka događanjima ispred svojih gradskih vijećnica, priopćio je organizator Eurocities.

Iz kategorije: Vijesti