Datum objave: 24. Veljača 2022

HELENA JAKOLIŠ, KANDIDATKINJA ZA ŠIBENSKU GRANDECU /Misija mi je inspirirati ljude da postignu uravnoteženi stil prehrane pomoću izvorne i nutritivno bogate hrane

Diana Ferić
Diana Ferić

Kada poslušate priču 33 godišnje Šibenčanke Helene Jakoliš koja se pola svog života susreće s teškim bolestima i tihim dijagnozama koje su dovele do toga da su joj prije godinu dana liječnici predložili amputiranje svih udova, ali se nije predala već snagom svoga uma te znanjima o zdravlju i pravilnoj prehrani uspjela sama sebi pomoći prvo što pomislite je da se u životu zaista nemamo pravo žaliti i biti nezadovoljni zbog puno manjih nevažnijih stvari. Helena je uvijek nasmiješena i vedra, a svojim iskustvom i znanjima pomaže i drugima, inspirirajući ih da se bore za sebe i svoje zdravlje. Osim sa svojim teškim bolestima Helena se bori i s institucijama i sustavom u Hrvatskoj koji ne prepoznaje i ne uvažava prava bolesnika poput nje. “Nezamislivo je da u Hrvatskoj nema liječnika za bolest limfedem od koje ja bolujem već se moramo liječiti u Austriji, Njemačkoj ili Francuskoj. Ne priznaju nam niti trošak za pomagala koja koristimo. Recimo, specijalne čarape koje moram nositi da bi mogla aukcionirati stoje čak 2 000 do 3 000 kuna. Odlučila sam povesti bitku s institucijama. Pisala e mailove osobno i ministrima zdravstva. Roditelji su se uplašili da ću nastradati, ali mene nije uopće bilo strah da bih mogla završiti i u zatvor . Neke su se stvari malo pomakle, ali mnoge zapreke su i dalje tu”, kaže ta hrabra mlada žena koja, priznaje u sebi ne prepoznaje sramežljivu, povučenu osobu kakva je bila dok se nije teško razboljela.
Helena je zaslužna i za to što je svojim blogom i knjigama koje nose naslov “Zdravo i slasno” skinula stigmu s bezglutenske prehrane kao bezlične neukusne, a kaže da i ona jede zdravo i slasno iako ne smije konzumirati više od 80 posto namirnica koje se inače koriste.

Zbog svega toga predložena je za kandidatkinju za ovogodišnje priznanje “Šibenska grandeca” koje 6. godinu dodjeljuje Udruga “Volim Šibenik” sa svojim partnerima i pokroviteljima tog projekta. Neposredni povod za njezinu kandidaturu bio je to što je lani od prodaje svoje treće knjige "Blagdanske delicije"  donirala 30 000 kuna za liječenje djevojčice Kiare Goršić u SAD -u.
Helena Jakoliš je farmaceutska tehničarka holistička nutricionistkinja , a do sada je napisala tri knjige kojim promovira Hipokratovu izreku “ Neka hrana bude tvoj lijek”. “Okidač” za to bile su joj  upravo njezine bolesti.


“Do 17. godine bila sam zdrava i vesela djevojka koja je živjela punim plućima i uživala u mladenačkim danima. A onda se moj život preokrenuo,  kao što se okreće kolo sreće, za nekoga u pozitivnom smjeru,  a za nekoga u negativnom smjeru. Punih 7 godina proživljavala sam tešku životnu krizu, dok se moj zdravstveni karton punio raznim dijagnozama, čak njih 23 (aspirinska astma, hipertenzija, tahikardija, alergije na hranu i lijekove, neutrofilna anemija, osteoartroza, osteoartritis, hipogonadotropni gonadizam, hipopituarizam, mali dobroćudni tumor na hipofizi, potpuni gubitak menstruacije u 21. Godini, intolerancija laktoze, malaapsorpcija fruktoze, hemaangiom, mikroskopski kolitis, limfedem, lipedem, hipoksija, teško oštećenje arterija, vaskularna deminalizirajuća polineuropatija itd!, počinje svoju priču Helan Jakoliš. Poput horrora zvuče mnogi detalji pa tko da
se sredinom 2020. godine njezino stanje s limfedemom počelo intenzivno divljati te su nastupili novi simptomi.
“Moji prsti na nogama pri izlaganju najmanjoj vrućini poprimaju jaku crvenu, a zatim ljubičastu boju uz jaki osjećaj trnjenja, pečenja i bolova. Imala sam osjećaj kao da je netko uzeo motornu pilu i 24 h dnevno rezao mi udove. Bolovi su bili toliko jaki da mi je mozak bio odvojen od ostatka tijela. Svakodnevno sam imala temperature koje su me dodatno iscrpljivale, vid mi se mutio, a hodna sposobnost koja je prije iznosila 5-10 kilometra dnevno se smanjila na samo 300-500 metara.”

Uzročnik tih svih strašnih bolesti, što joj je dijagnosticirano tek nedavno je bolest krpelja. Nakon što je godinama obilazila brojne liječnike, klinike i ambulante tek je doktorici Tanja Ručigaj u Sloveniji posumnjala da ima jaku dugogodišnju kroničnu infekciju lajmskom boreliozom što se pokazalo točnim.
Mnoge od kobnih posljedica tih bolesti uspjela je ublažiti upravo promjenom načina živote i prehrane. “Te moje teške i tihe dijagnoze mogle su me potpuno obeshrabriti I dovesti do toga da se predam, ali ja sam postupila suprotno. Oni su mi bili “učitelji” da počnem trenirati svoj um i da počnem vjerovati u snagu mog tijela da me liječi, da oko sebe širim pozitivnu energiju.Da bismo imali kvalitetniji i zdraviji život jedan od bitnih koraka je naučiti voljeti svoje tijelo, njegovati ga, liječiti, imati uravnoteženu prehranu i tjelesnu težinu.Na preporuku liječnika koristila sam razne suplemente i po 30 tableta dnevno od kojih mi je bilo sve lošije.  Naposljetku sam saznala da je temeljni uzrok svih mojih zdravstvenih tegoba bila celijakija – podmukla autoimuna bolest s tisuću lica i godinama neprepoznata i neliječena infekcija lajmskom boreliozom.  Pronalaskom dijagnoze koja je bila uzročnik svih mojih dijagnoza iz tunela punog tame, ugledala sam svjetlost i proslavila svoje novo rođenje. Bila sam fizički i mentalno iscrpljena i znala sam da mi je potrebna promjena u kojoj neću osjećati kronični umor i brojne simptome.  Prešla sam na striktnu bezglutensku dijetu koja mi je jedini doživotni lijek”, objašnjava Helena.

Sva ta iskustva i znanja nije zadržala za sebe već ih dijeli na blogu "Zdravi i slasno" svima koji za to pokažu interes. Imao oko 30 000 pratitelja, a dnevno zna primiti i stotinu e mailova. "Moji pratitelji cijene to što s njima dijelim i pozitivne priče, ali i neka svoja stanja kada sam loše volje ili trpim jake bolove", priznaje Helena. 

Do sada je pomogla oko 1000 klijenata od žena koje su imale problema s plodnošću do osoba s različitim autoimunim bolestima.
“Posvetila sam se holističkom načinu života promatrajući korijenske uzroke znakova i simptoma, umjesto samo liječenja simptoma. Spoznala sam da je svaka osoba jedinstvena i da ta osoba ima jedinstveni mikrobiom, što znači da je svaki protokol crijeva jedinstven. Funkcionalna medicina je moja strast u svrhu dugovječnosti i istinskog zdravlja koja redovito uključuje obrazovanje, osobni rast, samosvijest i brigu o sebi uz zdrave i održive navike. Unatoč svemu ne preporučujem ljudima da u potpunosti odustanu od moderne medicine, nego da žive kvalitetno, I zdravo”, kaže Helena.

U srpnju 2020. godine ostvarila je svoj san – završila je školu za holističkog nutricionista te dobila certifikat za rad s klijentima.
“Kroz napredna istraživanja educirala sam se na području mikrobioma, propusnosti crijeva, Candide, Sibo-a, teških metala, toksina i parazita. Smanjila sam emocionalno toksične odnose u svome živote, promijenila sam prehranu, naučila sam voljeti svoje tijelo, usredotočila sam se na uklanjanje toksina, detoksikaciju uma i tijela kako bi postigla optimalno zdravlje.

“Ja još uvijek rastem i učim svaki dan i zato vjerujem da je prava hrana jedan od najsnažnijih oblika lijekova koja podržava sustave našeg tijela i omogućuje im da rade zajedno na vlastitom putu iscjeljivanja. Misija mi je inspirirati ljude i pomoći im da postignete uravnoteženi stil prehrane pomoću čiste izvorne i nutritivno bogate hrane”, poručuje Helena.
Na pitanje kako je doživjela kandidaturu za “Šibensku grandecu kaže: “Bila sam jako iznenađena. Ne volim se isticati u javnosti i da sam samo ja u pitanju sigurno bih odustala, ali sjetila sam se kako mi je bilo teško ispričati u javnosti svoju životnu priču, ali i koliko sam time pomogla mnogim drugim ljudima i osnažila ih pa je i ovo prilika da to nastavim raditi”.

FOTO: Marija Laća

Iz kategorije: Vijesti