Datum objave: 14. Veljača 2022

MEĐUNARODNI DAN EPILEPSIJE / Šibenska katedrala i zgrada kazališta večeras su obojeni u ljubičasto i šalju posebnu poruku

Diana Ferić
Diana Ferić

Središnja događanja vezana za današnji Međunarodni dan epilepsije održana su danas u Šibeniku, na inicijativu Hrvatske udruge za epilepsiju, a tim povodom večeras su  šibenska katedrala i zgrada Hrvatskog narodnog kazališta  osvijetljeni ljubičastom bojom. Ta boja predstavlja internacionalnu boju epilepsije, a šalje poruku  da se osobe s epilepsijom ne trebaju osjećati usamljeno jer se ne razlikuju od drugih ljudi.  Cilj ove inicijative je  pridonijeti podizanju razine svjesnosti i znanja o epilepsiji u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji  što je presudno za poboljšanje kvalitete života osoba s epilepsijom.

 
Danas je na Odjelu neurologije u šibenskoj bolnici od 14 do 16 sati održano savjetovalište za pacijente s epilepsijom i to uživo i on line,  na njemu su sudjelovali liječnici s tog odjela i gosti iz Zagreba - liječnice Ana Sruk, Matilda Šižgorić i  Monika  Kukuruzović. Imali su, kako doznajemo  od dr. sc.  Anke Aleksić, šefice Odjela neurologije pune ruke posla. 
 "Nažalost, nemamo registar oboljelih od epilepsije, ali mogu pouzdano reći da dnevno imamo barem dva - tri pacijenta s epilepsijom. Na šibenskom području ih je više od 1 000. I danas je bio veliki odaziv za naše savjetovanje",  kaže dr.sc. Aleksić koja je s kolegama večeras imala i webinar o epilepsiji za stručnjake i pacijente. 
Predstavnici šibenske bolnice, Grada Šibenika kao pokrovitelja i Hrvatske udruge za epilepsiju dali su danas i izjave za medije.
U obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv  epilepsije uključila se i Turistička zajednica Grada Šibenika , koja je pridonijela osvjetljavanju katedrale i zgrade šibenskog kazališta. 
 Hrvatska udruga za epilepsiju neprofitna je organizacija koja od 1997. godine aktivno djeluje na području Republike Hrvatske. Udruga je osnovana s ciljem unapređenja kvalitete života osoba s epilepsijom, edukacije javnosti, destigmatizacije bolesnika i boljeg razumijevanja bolesti, a djeluje kao udruženje bolesnika, njihovih obitelji i građana čiji se rad temelji na principu uzajamne pomoći, solidarnosti i druženja.
Iz kategorije: Vijesti