Datum objave: 14. Veljača 2022

POSLOVANJE / Šibensko - kninska županija je među županijama s najmanje radio postaja, imamo ih samo dvije

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županije je među županijama u Hrvatskoj koje imaju na svom prostoru najmanje radijskih postaja. U Županiji su dvije, a gora je jedino Požeško- slavonska županija koja ima samo jednu radijsku postaju. Podatske o poslovanju tvrtki koje imaju koncesiju za emitiranje radio prograa objavila je FINA u povodu Međunarodnog dana radija.

Unatoč tome što su malobrojne kao lokalne radio stanice, ni jednoj ni drugoj u Šibensko – kninskoj županiju u 2020. godinu, za koju su podatci objavljeni nisu cvjetale ruže.

Oba šibenska  radija tu su godinu završili s gubitkom dok su godinu ranije pozitivno poslovali. Ukupno imaju 14 zaposlenih i taj je broj ostao isti kao i predhodne godine. Ukupni prihodi smanjili su im s za čak 60 posto. Prosječna neto plaća po zaposlenom iznosi samo oko 4 600 kuna i znatno je niža od državnog prosjeka. Kratkoročne obaveze povećane su ima za oko 13 posto.

No ne posluju sva radija u Hrvatskoj s gubitkom. U djelatnosti emitiranja radijskog programa najveće ukupne prihode u 2020. godini ostvario je NARODNI d.o.o., u iznosu od 52 milijuna kuna, što je udio od 18,8% u ukupnim prihodima svih poduzetnika u toj djelatnosti. Na drugom mjestu po ukupnim prihodima je ANTENA ZAGREB d.o.o. (43,4 milijuna kuna), a na trećem MEDIA SERVIS GLOBAL d.o.o. (15,9 milijuna kuna). MEGA RADIO d.o.o. ostvario je najveću dobit u 2020. godini (6,5 milijuna kuna). Obje šibenske radio stanice u istom su razdoblju imali ukupan prihod od svega oko 1,4 milijuna kuna.

Od 151 poduzetnika, njih 123 bilo je u privatnom vlasništvu, 21 u mješovitom, a preostalih sedam u državnom vlasništvu1. Među poduzetnicima u emitiranju radijskog programa u državnom vlasništvu, najveće prihode u 2020. godini ostvarili su HRVATSKI RADIO KARLOVAC d.o.o., HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA d.o.o. i RADIO NAŠICE d.o.o. U mješovitom vlasništvu najveće prihode ostvarili su RADIO STUBICA d.o.o., SLATINSKI INFORMATIVNI CENTAR d.o.o., RADIO MREŽNICA d.o.o. i HRVATSKI RADIO ŽUPANJA d.o.o..

Najviše poduzetnika, čija je pretežita djelatnost emitiranje radijskog programa, u 2020. godini imalo je sjedište u županiji Grad Zagreb (32), a po njihovoj brojnosti slijedi Splitsko-dalmatinska (11), Zagrebačka, Osječko-baranjska i Dubrovačko-neretvanska (po 10) te Istarska županija (osam), dok je najmanje poduzetnika u promatranoj djelatnosti bilo u Požeško-slavonskoj (jedan), Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji (po dva). 

 

Iz kategorije: Vijesti