Datum objave: 11. Veljača 2022

BORBA PROTIV SKUPOĆE / Hrvatska Vlada najavljuje mjere protiv skupoće. Šibenik je to imao i prije 100 godina.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vlada Republike Hrvatske pripremila je i namjerava idućeg tjedna objaviti mjere koje će provoditi u borbi protiv urušavanja standarda građana te zaštite socijalno najugroženijih i najranjivijih skupina u društvu zbog enormnog rasta cijena energenata. Vlada će, kaže se u obrazloženju, nastojati donijeti i mjere obuzdavanja rasta cijena struje, plina i goriva, u okvirima svojih mogućnosti. Za sada međutim nema najava kako će se Hrvatska boriti protiv poskupljenja svega ostaloga, prije svega hrane i drugih za život neophodnih potrepština. Val poskupljenja već je ozbiljno zahvatio i uzdrmao Hrvatsku i nema naznaka smirivanja, naprotiv najavljuje se novi rast cijena manje više svega.
Aktualni rast cijena na žalost nije nikakva novost. Valovi skupoće pojavljivali su se i prije, a u različitim vremenima (i političkim sustavima) protiv skupoće se borilo na različite načine. Tako je, primjerice Šibenik prije  100 godina imao hvaljeni model borbe protiv skupoće i spašavanja žitelja tadašnje općine Šibenik od bijede i gladi. U
očivši da Šibenčani žive sve teže, hrane se sve lošije i odijevaju sve oskudnije općinska je uprava Šibenika 1922. godine osnovala Sud za suzbijanje skupoće, donijela niz strogih propisa te uvela rigorozne kazne za prekršitelje. Posebno je strogo postupala protiv širitelja glasina o mogućem pomanjkanju nekih artikala, a najveće kazne bile su propisane za trgovce i ugostitelje koji neopravdano podižu cijene i one koji izbjegavanja plaćanja poreza.

Iz kategorije: Vijesti