Datum objave: 07. Veljača 2022

JOŠ JEDAN RAZLOG ZA OSMIJEH / Dječji vrtić Osmijeh dobio oko 3,1 milijun kuna za produljeni boravak djece i razvoj njihovih soc - emocionalnih kompetencija

Diana Ferić
Diana Ferić

Dječji vrtić „Osmijeh” ponovno ima „razloga za osmijeh” jer su dobili još jedan EU projekt za unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja  pa nastavljaju svoj program produljenog boravak djece, a provest će i program pod nazivom „Razvoj socio-emocionalnih kompetencija kod djece predškolske dobi čime će se dodatno povećati kvaliteta vrtićkih usluga. Partner u tom projektu im je Grad Šibenik.

„Iz Europskog socijalnog fonda „Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. za naše aktivnosti e uz predloženi Projekt „Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ bespovratno smo dobili 3 082 194,82 kune. To je stopostotno financiranje tog projekta.Prošlog tjedna smo potpisali Ugovor i sada krećemo u provedbu.Statistika upisa DV Osmijeh ukazuje na veliku potražnju za našim uslugama što potvrđuje da radimo kvalitetno, ali i da osluškujemo potrebe roditelja.Upravo smo zbog toga tražili novac za uvođenje produljenog rada u trajanju od četiri i pol sata.To je nasušna potreba roditelja sa šireg šibenskog područja koji rade u poslijepodnevnim i večernjim smjenama i čije poslovne obveze iziskuju drugačiju organizaciju rada vrtića od postojeće. Unaprjeđenjem usluga kroz produljenje radnog vremena vrtića DV Osmijeh će, u suradnji s Partnerom, odgovoriti na probleme i potrebe zaposlenih roditelja sa šireg područja grada Šibenika i time omogućiti bolju ravnotežu poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima uključenima u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Projektom će se uvesti produljeno radno vrijeme u naša tri vrtićka objekta”, ističe Franka Ercegović, direktorica DV Osmijeh.

Dječji vrtić Osmijeh će , uz to, kroz narednih 20 mjeseci razviti novi preventivni program pod nazivom „Razvoj socio-emocionalnih kompetencija kod djece predškolske dobi” . Socijalno i emocionalno učenje proces je tijekom kojega djeca usvajaju i primjenjuju stavove, vještine i znanja za prepoznavanje i upravljanje emocijama, brižnost i empatiju, uspostavljanje i održavanje kvalitetnih međuljudskih odnosa, postavljanje i ostvarivanje pozitivnih ciljeva te donošenje odgovornih odluka. Te kompetencije omogućuju im smirivanje ljutnje, poticanje prijateljstva i oljubivo rješavanje sukoba što je vrlo bitno za njihov razvoj.

Dječji vrtić Osmijeh je od 2018. do prošle godine proveo EU projekt „I ti imaš razloga za osmijeh” za koji su dobili oko 4,2 milijuna kuna . Uspjeli su prvi u Šibeniku uvesti produljeni boravak djece u vrtiću, nabaviti za svoje vrtiće najsuvremenijom opremom te obogatiti niz integriranih programa od ekološkog do programa ranog učenja engleskog jezika, dramsko – scenskog izražavanja te sportskog programa i programa za nadarenu djecu.
„ Sve to pokazuje da mi u DV Osmijeh svojim proaktivnim razmišljanjem o osiguravanju dodatnih neproračunskih sredstava za rad Vrtića i projektima za koje dobivamo novac jačamo i kapacitete naših djelatnika za buduće projektne prijave. DV Osmijeh je u tom prvom projektu kroz partnerstvo s Gradom Šibenikom i Općinom Bilice pružio ogledni primjer ostvarivanja partnerstva privatnih i javnih subjekata za dobrobit djece i zajednice”, zaključuje Franka Ercegović.

Iz kategorije: Vijesti