Datum objave: 04. Veljača 2022

POSKUPLJENJE PLINA / Potrošači u Županiji, njih 385, već sada plaćaju jednu od najvećih cijena plina u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Domaćinstva u trima dalmatinskim županijama među kojima je i Šibensko – kninska trenutno plaćaju jednu od najvećih cijena plina u Hrvatskoj i to 6 000 kuna godišnje. Veću plaćaju samo potrošači na riječkom području , 6 150 kuna dok prosječna obitelj u Hrvatskoj sada godišnje za plin plaća 4950 kuna,

U Šibensko – kninskoj županiji je na plinsku mrežu  spojeno 385 krajnjih korisnika.
Od toga je 345 korisnika u kategoriji kućanstvo, dok je 40 korisnika iz kategorije poslovnih korisnika. Svima njima od 1. travnja računi će biti još veći. Cijena  plina za kućanstva od 1. travnja povećat će se prosječno 78 posto po kilovatsatu ako stopa PDV-a ostane na 25 posto, pokazuje projekcija krajnje cijene plina za kućanstva koju su izračunali stručnjaci Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), piše  Jutarnji list.
S obzirom na to da ministar gospodarstva Tomislav Ćorić već više od mjeseca dana najavljuje kako će u sklopu mjera za ublažavanje energetskog udara na stanovništvo Vlada posegnuti i za mjerom smanjenja PDV-a te da on sigurno neće biti 25 posto, u HERA-i su postavili tri modela izračuna poskupljenja za kućanstva.
Po tom izračunu, ako PDV bude smanjen na 13 posto, poskupljenje će iznositi 60 posto; ako PDV bude smanjen na 5 posto, poskupljenje će iznositi 49 posto; a ako PDV bude potpuno ukinut, povećanje bi iznosilo 42 posto.
U ovom trenutku proizvodna cijena plina na tržištu iznosi 87 eura po megavatsatu i ona će vrijediti do 28. veljače. Od 1. travnja trošak nabave plina trebao bi poskupjeti za 143 posto, odnosno povećati se sa sadašnjih 16,96 eura po megavatsatu na 41,14 eura po megavatsatu.
Sukladno takvim najavama, u HERA-i su izračunali koliko bi cijena plina porasla diljem Hrvatske, od distributera do distributera. Naime, cijene za krajnje korisnike različite su ovisno o distributeru i visini njegovih marži.
 Distributer plina u  Šibensko – kninskoj županiji je EVN koji je 2010. sa Županijom potpisao Ugovor o 30 godišnjoj koncesiji za distribuciju plina vrijedan 200 milijuna kuna .
Iz kategorije: Vijesti