Datum objave: 04. Veljača 2022

ANTON DOBRA : Naručeno čišćenje kamenih ploča na Poljani je preskupo, a dodatno će oštetiti caklinu i fuge!

Diana Ferić
Diana Ferić
Građani, sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, nisu baš oduševljeni viješću da je „Zeleni grad” za 65 000 kuna angažirao tvrtku iz Žrnovnice da očisti kamene ploče na šibenskoj Poljani. Smeta im tolika cijena, ali i metoda kojom će se čistiti. 
„Cijela je Poljana u prosincu i siječnju bila pod pojačanim pritiskom šetača, bilo je montirano klizalište i adventske kućice i logično da je uslijed svega toga dosta zaprljana. Zbog toga je naručeno temeljito čišćenje kamenih ploča i vodenog sata Poljanu je do sada čistilo gradsko komunalno poduzeće Zeleni grad, ali k visokotlačnim uređajima te firme nije bilo moguće temeljito skinuti naslage prljavštine pa je angažirana firma specijalizirana za takve poslove”, izjavio je dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta portalu ŠibenikIN.
 
Anton Dobra, nekadašnji vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika čija je nekadašnja tvrtka jedno vrijeme imala koncesiju za čišćenje javnim površina u Šibeniku ima potpuno drukčije mišljenje.
 „Taj stroj je građevinske radove, za pjeskarenja, skidanja fasadnih žbuka... On je toliko jak da s vodom skida ili brusi kamen. Skida njegovu prirodnu caklinu. Već su je načeli ovi  „stručnjaci” iz Zelenog Grada.. Zato ovako i crni. . Ponekad nije sve u snazi stroja, nego u znanju naručioca. Kamen na Poljani se čist,i a ne strojem koji ima 500 bara vodenog pritiska i koji će vam uništiti postojeće fuge i strukturu kamena koju je veći uništio Zeleni grad sa svojim neznanjem. Taj se kamen čisti vodenom parom,  onda ga treba  premazati bezbojnom tekućinom za zaštitu kamena”, ističe Dobra. On upozorava i na ugovorenu cijenu čišćenja.
„Poznato je da je cijena 10 kn po četvornom metru. Poljana ima površinu od 3 400 četvornih metara što znači da bi cijena trebala biri 34 000, a ne 65 000 kuna. Upada u oči to  što je to nešto manje od 70 000 kuna jer iznad tog iznosa se ne bi moglo dogovoriti posao samo narudžbenicom”, dodaje Dobra.

On i ovog puta podsjeća da je Grad Šibenik imao tvrtku koja je čistila javne površine za samo 190 000 kuna godišnje, ali joj je taj posao oduzet i povjeren „Zelenom gradu” i zaključuje da očito netko tko odlučuje smatra da je vrjednije da novac za takve poslove ide izvan županije umjesto da ostane u njoj angažiranjem domaćih poduzetnika.

Iz kategorije: Vijesti