Datum objave: 04. Veljača 2022

IN MEMORIAM/ Umro legendarni zagrebački liječnik, rođeni Šibenčanin Aleksandar Soltyšik

Diana Ferić
Diana Ferić
Poznati hrvatski liječnik biološke medicine, Šibenčanin Aleksandar Soltyšik umro je u 68 godini u Zagrebu, a bit će pokopan danas u Šibeniku, u obiteljsku grobnicu na groblju svete Ane. U posljednje vrijeme bio je poznat u javnosti po tome što je priznao da pacijente oboljele od Covid 19 infekcije liječi ivermektinom, lijekom koji je, prema nekim službenim informacijama,  namijenjen uglavnom za veterinarsku upotrebu, ali on je tvrdio da se već 40 godina koristi i u liječenju ljudi.  Bio je i osnivač tvrtke za građanski otkup Imunološkog zavoda i angažiran na spašavanju tog zavoda.
 
Od njega se ovih dana oprašta obitelj, prijatelji i brojni pacijenti koje je liječio, a mnoge i tješio, tijekom svog radnog vijeka pa i njegovi kolege poznati znanstvenici D. Pavuna i S. Sladoljev.
Dr Soltyšik rođen je u Šibeniku 1954. godine i u njemu je odrastao. Ima zavidnu biografiju i obrazovanje na području medicine.
Legendarni liječnik je u kućne posjete dolazio na dva kotača, bio je sve samo ne običan doktor. Cijeli svoj život posvetio je usavršavanju. Njegov je životopis uistinu impresivan.
 Medicinu je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1978. godine, no tu nije stao. Proputovao je cijeli svijet te učio i otkrivao nove metode i prakse, posebno one vezane za biološke tretmane tumorskih bolesti. Sve te godine edukacije tragao je za individualiziranom protutumorskom terapijom s uvjerenjem da je to najbolji mogući pristup raku. Nikada nije stao s osobnom edukacijom i uvođenjem novih protokola. S obzirom na poznavanje velikog broja terapijskih metoda biološke medicine, bio je član brojnih svjetskih medicinskih asocijacija. Radi zdravstvenih problema dolazili su mu pacijenti s kroničnim bolestima sa svih strana svijeta.

Osim pacijentima, dr. Soltyšik se posvetio i spašavanju Imunološkog zavoda. Ovom prilikom podsjećamo na njegove riječi vezane za Imunološki: „Imunološki je tvrtka od vitalne važnosti. Zar je moguće da mi kao društvo nismo u stanju obnoviti jedan vrhunski zavod? Ne mogu prihvatiti da su stvari beznadne“, kazao je dr Aleksandar Soltyšik svojedobno u razgovoru za Jutarnji list te dodao: „Na angažman nas je potaknula činjenica da se radi o krvi dobrovoljnih davatelja jer ne bi bilo u redu da završe u privatnim rukama i na stranom tržištu, a da Hrvatska bude osuđena na pripravke iz drugih zemalja. To nije u skladu ni s politikom EU – postoji preporuka EU za samodostatnošću, prema kojoj bi svaka nacija trebala imati svoje zalihe krvi i krvnih pripravaka“.

Iz kategorije: Vijesti