Datum objave: 28. Siječanj 2022

KONAČNO / U Cvjetnom domu otvara se odjel za bolesnike s Alzheimerom, županijska vlast osigurala inicijalna sredstva za nastavak projekta

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je prije osam godina propusti priliku da prvi u Hrvatskoj dobije takozvani Memory centar, logistički centar za demencije – kakvi postoje širom svijeta i velika su pomoć u oboljelima od različitih oblika demencije i njihovih obiteljima kojima nije lako ako nemaju takvu potporu. Dr.sc. Nenad Bogdanović, neorogerijatar svjetskog glas, dobitnik „Malog Nobela” u Švedskoj u kojoj živi, stručnjak za Alzheimera i odnedavno prvi hrvatski gerontolog, budući da ima šibenske korijene po ocu i majci,  predložio je osnivanje takvog centra upravo u Šibeniku i besplatno ponudio svoju stručno pomoć. Tadašnje vodstvo šibenske bolnice, koja je trebala biti inicijator, ga je saslušalo i puno toga obećalo, ali do danas ništa nije napravljeno. Problem skrbi o dementnim bolesnicima  i teškoće  obitelji koji se time jedva nose se od tada umnogostručio. 

 
Izgleda da su ipak zapuhali novi vjetrovi i da se na inicijativu  nove županijske vlasti i Cvjetnog doma u Šibeniku ipak nešto pokrenulo. 
Iris Ukić Kotarac, šibenska podžupanica na svom Facebook profilu napisala posebnu objavu u kojoj je navela i konkretne akcije koje su do sada poduzeli.
„Uspjela smo se  povezati s dr. Nenadom Bogdanovićem. Župan Marko Jelić i ja smo s njim održali sastanak početkom studenog prošle godine. I on nas je uputio i neke bitne teme koje su vezane za skrb o dementnim osobama. Ova bolest predstavlja veliko opterećenje za obitelj i sustav općenito. Glavni simptomi bolesti su gubitak pamćenja, poremećaj mišljenja, promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika, što onemogućava izvršavanje svakodnevnih aktivnosti. Ranije prepoznavanje i liječenje Alzheimerove demencije usporava tijek bolesti te poboljšava kvalitetu života. Upravo radi toga, saznanja i iskustva dr. Bogdanović na ovom polju kao i njegova volja za radom i pomoći županiji i Hrvatskoj od presudne su važnosti. Sretna sam što  je prošao  moj prijedlog pa je za ovu 2022. godinu u proračunu Šibensko – kninske županije osigurano 100.000,00 kuna za uređenje stacionara za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija u Cvjetno domu  u okviru programa za predfinanciranje EU projekata. Razmišljamo o tome kako bi bilo dobro u interesu svih građana omogućiti stipendiranje liječnika koji bi se specijalizirao na ovom polju te u sklopu protokola koje određuje država, omogućiti provođenje testa koji bi omogućio rano otkrivanje ove bolesti.Iako za ovu ružnu bolest nema lijeka, lijek je u tome da barem malo olakšamo tešku poziciju obitelji koje imaju članove koji boluju od ove teške bolesti”, ističe Iris Ukić Kotarac. 
 
 
Ravnateljstvo  Cvjetnog doma je i prije toga krenulo u uređenje posebnog odjela za osobe s Alzheimerom u prizemlju zgrade Cvjetnog doma s 12 kreveta koji bi uskoro trebao početi raditi. Uz to je izrađena dokumentacija za aplikaciju na EU fondove za unaprjeđenje tog odjela novim sadržajima i za još 12 kreveta za što su namijenjena i inicijalna sredstva iz županijskog proračuna, kako doznajemo od Tomislava Ninića, ravnatelja Cvjetnog doma. Oni se već duže vrijeme suočavaju sa sve većom potrebom za zbrinjavanje  dementnih osoba za što do sada nisu imali ni prostornih  uvjeta, ali ni educirano osoblje. Zbog toga su im bili dragocjeni susreti s dr. Bogdanovićem koji ih je uputio u neke najbitnije stvari. U razgovoru i svojevrsnoj brifing- edukaciji, ravnatelj Doma Tomislav Ninić, glavna sestra u domu, visoka medicinska sestra Anđela Šišak i viša terapeutkinja Marina Baić, te socijalna radnica Silvija Unić s golemim su zanimanjem i iz prve ruke pratili niz zanimljivosti, informacija, uputa i usporednih iskustava, od kojih se neka već primjenjuju.
Ravnatelj Ninić sastao se krajem prošle godine i sa Šibenčankom Anom Popović Brkić, liječnicom specijalisticom koja već godinama  direktorica  centra Don Orione u San Remu , specijaliziranog za bolesnike s Alzheimerom i koja je također spremna pomoći svojim znanjem i iskustvom.
 
 
Sve je više i u Cvjetnom domu u Šibeniku korisnika  koji im dolaze s težim oblicima demencije ili Alzheimerovom bolešću, a sve manje onih koji su tu samo zbog starost, a zadržali su "zdravu pamet". Te su bolesti među starijim stanovnicima naše županije sve prisutniji, a dobna granica ljudi koji obolijevaju sve je niža. 
 Alzheimer i druge demencije nisu samo zdravstveni nego i društveni problem.
 Zanimljivo je, i značajno, da cijela ta struktura društvene skrbi za starije zapravo - štedi i racionalizira državni novac. Dr Bogdanović upozorava da   je puno skuplja varijanta ne raditi ništa ili raditi malo i manjkavo, jer sustav drugo ne predviđa,. 
„Već sada se gubi puno novca zbog Alzheimera i drugih demencija,  moglo bi se obučiti nezaposlene u lokalnoj zajednici da skrbe oko određenih problema dementnih osoba i tako napraviti dvostruku korist - zaposliti ljude i rasteretiti obitelji da normalno privređuju. Računa se da jedan oboljeli od demencije okupira još tri osobe oko sebe”, upozorava dr. Bogdanović.. I takvi projekti su u planu županijske vlasti, ali  svako putovanje započinje prvim korakom koji je sada konačno napravljen pa nije nemoguće da će s eu dogledno vrijeme krenuti s osnivanjem Memory centra.
Iz kategorije: Vijesti