Datum objave: 19. Siječanj 2022

ŠIBENSKI BRANITELJI: General Ademi izmišlja da je u Šibeniku 1991. bila zarobljena podmornica JRM i da su je oštetili topovi sa Žirja.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

-General Ademi laže i izmišlja da je tijekom bitke za Šibenik bila zarobljena podmornica Jugoslavenske ratne mornarice i da su je oštetili topovi s otoka Žirja čiju moć i domet on negira i omalovažavatvrde šibenski branitelji okupljeni oko Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Jastrebovi” i Udruge hrvatskih branitelja Dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko – kninske županije u svojoj novoj objavi.
K
ao što je bilo najavljeno na konferenciji za novinare koju su branitelji nezadovoljni knjigom generala Ademija „Samo istina” održali u Šibeniku 18. 10. 2021. godine, oni nastavljaju sustavno objavljivati reagiranja na, kako tvrde, neistine, krivotvorine i proizvoljne interpretacije događaja uoči i tijekom bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine koje je u knjizi „Samo istina” objavio general Rahim Ademi.
-
Činimo to – naglašavaju - zato što ne možemo i ne smijemo dozvoliti da knjiga generala Rahima Ademija „Samo istina”, koja sadrži laži, krivotvorine, podvale i objede, u kojoj se omalovažava šibenske branitelje, organizatore obrane Šibenika i akcije šibenske garde i policije, a kojom general Ademi pokušava sebi prisvojiti zasluge koje mu ne pripadaju, bude izvor istine o Domovinskom ratu i temelj za pisanje povijesti Domovinskog rata i borbe Hrvatske za slobodu i neovisnost. Pri tomu ni na koji način ne želimo ni umanjiti ni omalovažiti stvarne i neosporne zasluge te važnost ulogu koju je general Ademi imao u obrani Šibenika.

Objavu kojom šibenski branitelji okupljeni oko Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata "Jastrebovi" i  Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije razotkrivaju netočnosti i neistine u pasusu knjige „Samo istina” u kojem general Ademi navodi da je u Šibeniku u rujnu 1991. godine bila zarobljena i jedna podmornica Jugoslavenske ratne mornarice i da Hrvatska od nje nije imala koristi zato što ju je oštetila Žirjanska topnička bitnica, prenosimo u cijelosti:

Rahim Ademi, Samo istina, str 108.
Citat
: U tijeku Rujanskog rata Žirjanska bitnica, gađajući vojarnu „Rade Konča”, promašila je i pogodila Remontni zavod baš tamo gdje je stajala jedna zarobljena podmornica i teško je oštetila. To sam osobno vidio kad mi je glavni inženjere pokazao podmornicu.

-General Ademi laže i izmišlja. U Remontnom brodogradilištu u Šibeniku u rujnu 1991. godine kao ni bilo gdje u Šibenskoj luci nije postojala ni jedna podmornica Jugoslavenske ratne mornarice. Branitelji Šibenika ni u bitci za Šibenik ni tijekom cijelog Domovinskog rata nisu zarobili ni jednu podmornicu. Jedini koji je nepostojeću podmornicu osobno vidio bio je general Ademi, a on je i jedini koji zna da je tu podmornicu pogodila i oštetila granata ispaljena s otoka Žirja. Budući da u Remontu nije postojala ni jedna podmornica ona nije mogla biti ni zarobljena ni pogođena, odnosno oštećena. Šibenski branitelji kao što je poznato i dokumentirano uspjeli su tijekom bitke za Šibenik zarobiti 34 plovila Jugoslavenske ratne mornarice među kojima nije bilo ni jedne podmornice. Jedino podvodno plovilo koje se nalazilo u Remontu u rujnu 1991. godine bila je minijaturna ronilica duga oko 6 metara koja je bila pohranjena u skladištu te tijekom bitke za Šibenik nije bila oštećena. Nakon bitke za Šibenik odvezena je u Split gdje je služila za obavljanje podvodnih radova.
Ne znamo zašto je general Ademi izmislio podmornicu i priču o njenom zarobljavanju osim zato da još više obezvrijedi, ponizi i omalovaži 1. hrvatsku obalnu topničku bitnicu „Ruža hrvatska” Žirje koju naziva lažnim mitom i negira bilo kakvu njenu ulogu u obrani Šibenika i Hrvatske. Štoviše ovom izmišljotinom pokušava dokazati da Žirjanska bitnica ne samo što nije bila bitno za obranu Šibenika nego da je čak bila i štetna za obranu i naoružavanje Hrvatske jer je neodgovorno upropastila zarobljenu podmornicu.

No, tvrdeći da je tu izmišljenu podmornicu u Remontnom brodogradilištu oštetila granata ispaljena s otoka Žirja, general Ademi proturječi sam sebi i razotkriva vlastite laži. Po onomu što je napisao proizlazi da je 1. hrvatska obalna topnička bitnica „Ruža hrvatska” mogla pogoditi njegovu izmišljenu podmornicu u Remontu, ali ne i Šibenski most (vidi Samo istina, str. 107) iako je udaljenost od Žirja do Remonta veća nego od Žirja do Šibenskog mosta. Žirje je dakle kako tvrdi general Ademi, moglo dobaciti granatu do cilja koji je dalje od njega, a nije moglo dobaciti granatu do cilja koji mu je bliže.

Istina, koje nema u knjizi „Samo istina” je da je Žirjanska bitnica zaista gađajući vojarnu JNA „Rade Končar” pri korekciji vatre jednom granatom pogodila Remontni zavod. Granata je pala pored vrata Ispitne stanice i nije izazvala nikakve štete na brodovima Jugoslavenske ratne mornarice koji u tom trenutku još nisu bili osvojeni tj. zarobljeni.

Zahtijevamo da se general Ademi javno očituje i ispriča zbog ove kao i svih ostalih laži, izmišljotina, grešaka i krivotvorenja povijesti bitke za Šibenik i Domovinskog rata.

Ivica

Ronilica za podvodne radove u skladištu Remontnog zavoda u Šibeniku 1991. godine.

Klisović, do Domovinskog rata rukovodilac radione i objekta u Remontnom brodogradilištu Šibenik (MTRZ „Velimir Škorpik”), branitelj dragovoljac od listopada 1990. godine, jedan od vođa i organizatora zarobljavanja 34 plovila Jugoslavenske ratne mornarice u Remontnom brodogradilištu (MTRZ „Velimir Škorpik”) tijekom bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine:

-U Remontu sam bio zaposlen od 1972. godine. Od tada do 1984. godine podmornice Jugoslavenske ratne mornarice uplovljavale su u Remontni zavod samo dva puta i zadržavale su se vrlo kratko zbog obavljanja manjih radova na redovnom održavanju trupa. Nakon toga podmornice JRM više nisu dolazile. U rujnu 1991. godine kada je JNA krenula u napad na Šibenik i zaposjela Šibenski most u Remontnom zavodu nije bila ni jedna podmornica. Da je podmornica zarobljena i da su je oštetili topovi s otoka Žirja to bi se znalo i sigurno ne bi bilo zaboravljeno. Štoviše Šibenik bi se time hvalio kao što se ponosom hvali zarobljavanjem čak 34 broda Jugoslavenske ratne mornarice zahvaljujući kojima je već u rujnu 1991. godine mogla biti stvorena Hrvatska ratna mornarica. U Remontu je 1991. godine postojala samo jedna ronilica, podvodno plovilo duga oko šest metara koje je bilo pohranjeno u hali i tijekom bitke za Šibenik nije na bilo koji način oštećeno.

Iz kategorije: Vijesti