Datum objave: 18. Siječanj 2022

PODUZETNIŠTVO / Kako je biologinja, dr.sc. Martina Markov svoj hobi pisanja slikovnica pretvorila u posao

Diana Ferić
Diana Ferić

Zelene priče Martine Markov, doktorice prirodnih znanosti, ilustrirane su edukativne priče obogaćene humorističkim elementima čija je radnja smještena u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode, piše poslovni.hr.

U pitanju su priče koje su pisane sa željom da se najmlađim čitateljima dočaraju prirodne ljepote zaštićenih područja te kulturnu baštinu. Na kraju je uslijedio i projekt ‘’Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske’’, koji je dobio i podršku Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Periska, pirka, puž…
Sve je počelo 2008. godine, zbog ozlijeđene morske kornjače, koja je uskrsne blagdane provela u domu Martine Markov na otoku Murteru.

Kornjaču je njezin sin nazvao Leonardo, što je ponukalo ovu Šibenčanku da postane spisateljica i da svoje zvanje biologinje pretoči u edukativne Zelene priče. Danas u kolekciji ima desetak slikovnica, čiji su junaci upravo životinje: periska, pirka, puž bačvaš, galeb Marko.

Počelo je kao zanimljiv hobi vezan uz moju struku, a postalo ozbiljnije kada sam odlučila napustiti siguran posao biologinje u Javnoj ustanovi NP Kornati te se baciti na nove izazove i postati poduzetnica.

 Tvrtka Eco Edu Media osnovana je u ožujku 2021. godine, a moja izdavačka djelatnost je započela krajem 2019. godine, u okviru obiteljske tvrtke Motonautika – Luke. U sklopu te tvrtke je izdano prvih šest naslova. Zasad sam sama u tvrtki, ali ugovaram poslove dizajna/ilustracija, tiska i ostalog.

Za izdavače početnike ova covid situacija traži oprez jer je puno ograničenja, no vjerujem da će se uskoro stvoriti preduvjeti za angažman novih djelatnika, kako bih sebe mogla rasteretiti i fokusirati se na kreativan rad”, kaže Martina Markov.

Unutar Pustolovina galeba Marka po parkovima Hrvatske dosad je, za male čitatelje (djecu od 7 do 10 godina starosti) od 20 obrađeno ukupno deset područja – Telašćica, Vransko jezero, Krka, Biokovo, Mljet, Lastovsko otočje, Paklenica, Sjeverni Velebit, Učka i Brijuni. Za tu dobnu skupinu ostalo je njih deset, a na redu su Risnjak, koji je je već napisan i izlazi do travnja, i Plitvička jezera koja stižu krajem lipnja.

Iz kategorije: Vijesti