Datum objave: 17. Siječanj 2022

PREMIJER PLENKOVIĆ / Od rujna cijene će biti iskazane u eurima i kunama, kunsku štednju položite u banku

Diana Ferić
Diana Ferić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je danas, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Podsjetio je na ulazak u EU i referendum kojim je hrvatski narod potvrdio ulazak u EU, javlja N1.

Schengenski prostor i europrostor su jedine dvije dublje integracije u koje Hrvatska treba pristupiti. Godina 2022. je godina odluka i o jednom i o drugom”, poručio je premijer.

Naveo je da će se za godinu dana u Hrvatskoj plaćati u eurima.

Danas godinu dana – 17. sječnja jedino platno sredstvo u Hrvatskoj je euro. To je vrlo važno da shvatimo brzinu okončanja ovog procesa. Danas godinu dana kad budemo išli u dućan plaćat ćemo isključivo eurima”, rekao je.

Prihvaćanjem eura sve što je u kunama u bankama će se automatski pretvoriti u eure, riječ je o automatizmu”, kazao je Plenković.

Građani mogu besplatno zamijeniti novčanice i za pet godina

Govorio je i isticanju cijena u eurima i kunama.

Cijene će još godinu dana, cijelu 2023. biti istaknute i u kunama i eurima”, dodao je, navodeći da će dvostruko isticanje cijena početi u rujnu ove godine i trajat će i cijelu sljedeću godinu.

Svi će moći u bankama, Fini i pošti zamijeniti kune za eure. Proces tranzicije će nakon uvođenja trajati još godinu dana. Dodatni element je da će nakon tog roka zauvijek građani moći svoje kune donijeti u HNB i za pet, 10 godina… besplatno zamijeniti novčanice kune u eure”, kazao je Plenković.

Dualno isticanje cijena obvezno do 5. rujna

Ministar Marić je također govorio o dualnom iskazivanju cijena. “Od 5. rujna kreće obvezno iskazivanje, do tog trenutka je dobrovoljno.”

Marić kaže kako postoji nekoliko iznimki od dvostrukog iskazivanja cijena: automati za prodaju malih proizvoda, štandovi na tržnicama, pokretna prodaja, progodne prodaje, predmeti koji su unaprijed otisnuti… “Račun svejedno mora biti iskazan u kunama i u eurima”, kaže Marić.

Kaže da je to zbog ograničenog prostora a velikog broja artikala, kao što je primjerice u slučaju kisoka.

FOTO:Patrik Macek, Pixsell

Iz kategorije: Vijesti