Datum objave: 13. Siječanj 2022

RAZLIKA /U Šibensko kninskoj županiji u dvije godine broj zaposlenih porastao za 0,5 posto, u Zadarskoj županiji 10 puta više

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija zabilježila je rast zaposlenih u protekle dvije godine, ali za skromnih 0,5 posto. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana prosinca 2021. godine U Županiji je bilo 31. 844 zaposlenih, 164 više nego dvije godine ranije.

Povećanje je minimalno s obzirom da se stalno ističe kako se Šibenik i Županija razvijaju te se barata s brojnim projektima i milijunima uloženih eura koji očito ne otvaraju nova radna mjesta.

Šibensko – kninska županija ima najmanje zaposlenih od svih primorskih županija, ako izuzmemo Ličko - senjsku županiju.

Istodobno, Zadarska županija u protekle je dvije godine povećala je za 3,2 posto broj zaposlenih – s 55 123 krajem 2019. godine na 56 960 krajem prošle godine. To je najveći rast među jadranskim županijama.

Održavanje visokog stupnja zaposlenosti u kriznim vremenima odlika je gospodarstva Zadarske županije, a uzlazni trend u zapošljavanju jači je od onog na državnoj razini, što je posljedica rasta turističkog prometa, ali i rasta zaposlenosti u drugim sektorima (prerađivačka industrija, građevinarstvo, administrativne djelatnosti…), pokazala je analiza Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije.

Koronakriza i poremećaju u turizmu uzeli su najveći danas u Dubrovačko - neretvanskoj županiji u kojoj je u posljendje dvije godine za oko 1 700 manje zaposlenih.

Iz kategorije: Vijesti