Datum objave: 11. Siječanj 2022

PRIČA O TORU / Udruga "Šibenske šape" reagirala na nečinjenje institucija protiv vlasnika u Vodicama koji muči psa

Diana Ferić
Diana Ferić

Volonteri “Šibenskih šapa”, udruge za brigu o napuštenim životinjama reagirali su na tužnu priču o psiću Toru koji u Vodicama veće mjesecima zavezan u kući i zavija, a nitko osim volontera ne reagira. Pitaju se što rade institucije koje porezni obveznici plaćaju da bi spriječavali i kažnjavali takvo mučernje životinja. 

Nakon brojnih dojava da pas Toro mjesecima nije bio u šetnji, da je posljednji put viđen ljetos kad je nekako uspio pobjeći, da ga čuju kako zavija i cvili zatvoren u kući, da ne vidi ni sunca jer se škure na prozorima sobe iz koje se čuje nikada ne otvaraju, da vjerojatno i spava u svom izmetu, sve je prijavljeno i komunalnim redarima i veterinarskoj inspekciji. Odgovore na pitanja što su poduzeli, ili će poduzeti, jesu li obavili nadzore i što su pronašli potražili smo i sami. I nekako u isto vrijeme počeli su stizati odgovori i nama i podnositeljima prijave, piše Večernji list.

U prvom odgovoru iz Državnog inspektorata kažu nam kako su Predstavku koja upućuje na navode iz upita proslijedili komunalnom redarstvu Grada Vodica, a inspekcijski nadzor još traje. Prošlo je još mjesec dana, a na ponovljeni upit iz DIRH-a odgovaraju.

– Veterinarska inspekcija obavila je koordinirani inspekcijski nadzor, zajedno s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova PU Šibensko-kninske te komunalnog redarstva Grada Vodica. U trenutku nadzora posjednik psa nije zatečen kod kuće. Dan kasnije veterinarska inspekcija je samostalno obavila inspekcijski nadzor na istoj lokaciji i nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti veterinarske inspekcije, no predstavka je dostavljena Odsjeku za komunalno redarstvo Grada Vodica na postupanje iz njihove nadležnosti – kažu iz DIRH-a i dodaju kako je podnositelju predstavke odgovor poslan elektroničkom poštom. Što su točno utvrđivali iz nadležnosti veterinarske inspekcije nisu objasnili.

Iz Grada Vodica prvo naglašavaju da predmetni slučaj vodi veterinarska inspekcija, a komunalno redarstvo istoj pruža potporu te suradnju.

– Nakon nove prijave komunalno redarstvo izašlo je zajedno s veterinarskom inspekcijom i policijom na teren. Međutim, kuća je bila zatvorena te u njoj nije bilo nikoga. Policijski službenici koji su bili na asistenciji izjavili su da prilikom obilaska predmetne kuće zatekli vlasnika (u odgovoru navode i njegovo puno ime, M. K., op. a.) u šetnji sa psom Torom. Samim time, predmetna prijava nije utemeljena – stoji u odgovoru Grada. Jesu li provjerili kako i gdje živi pas iz odgovora nismo doznali. Očito, psa nisu ni vidjeli, jer veterinarska inspekcija kaže da su u nadzoru naknadno bili sami. No, komunalno redarstvo zaključuje da prijava nije utemeljenana osnovu onoga što su izjavili policijski djelatnici. Gdje je nestalo 'postupanje iz njihove nadležnosti', zbog kojeg je veterinarska inspekcija i proslijedila prijavu komunalnom redarstvu? Nije valjda potpora veterinarskoj inspekciji i suradnja sve što u Gradu Vodicama smatraju nadležnošću komunalnog redarstva?

Podnositelji prijave zatražili su da se ponovi nadzor veterinarske inspekcije jer i dalje stižu dojave da psa nitko nije vidio. No, revizija je odbijena uz, kako doznajemo, obrazloženje da je prošlo premalo vremena otkad su bili u nadzoru. A tijekom kojeg se vlasnik pokazao na vratima i doveo psa na lajni, u kuću nisu ni ulazili.

Vlasnik psa Tora inače je dobro poznat i policiji i veterinarskoj inspekciji. Kad je Toro početkom prošle godine završio u skloništu As eko, a lutao je bez nadzora gradskim ulicama, vlasnik je prijavljen zbog prijetnji inspekciji. U zakonskom roku nije došao po psa, ali mu je Toro ipak vraćen. Inspekcija je tada objasnila da sklonište samo određuje tko će udomiti psa. Iako je istom vlasniku prije nekoliko godina pas uginuo u boksu. Kažu da se i za njega nije brinuo, nije ga ni hranio. I tada je sve prijavljeno nadležnima, nitko nije reagirao.

Kad prođe dovoljno vremena, novi nadzor veterinarske inspekcije možda više i neće trebati jer neće imati što nadzirati, pita se novinar Večernjeg lista.

“Vrijeme je da se kao društvo zamislimo koliko se zakoni poštuju odnosno ne poštuju , koliko su institucije efikasne , koliko činimo za one koji ne mogu stati u svoju obranu ! 

Dio smo Europske Unije , turistička smo destinacija gdje se ovakve stvari toleriraju i služe na sramotu državi . 

Ovaj primjer nije jedini , ima ih masu gdje je zakon mrtvo slovo na papiru, loše držanje i iživljavanje nad životinjama prolazi nekažnjeno unatoč opetovanim prijavama. 

Slučaj reflektira cijelu situaciju gdje se krše prava ljudi, djece , krše se prava svih živih bića , uništava se okoliš i degradira postojanje svega što vrijedi , degradira se humanost , suosjećanje i pravda . Sve zbog ubiranja političkih poena , zbog slike u javnosti i površnog odnosa prema istinskim vrijednostima.

Kad će institucije početi raditi posao za koji su plaćene novcem poreznih obveznika ?”, stoji u priopćenju Udruge “Šibenske šape”.

FOTO: Privatni album

Iz kategorije: Vijesti