Datum objave: 09. Siječanj 2022

PAPA FRANJO / Na ovce moraju mirisati poduzetnici, upravitelji i obnašatelji vlasti. Moraju biti usred stada

Stanko Ferić
Stanko Ferić

-Uzor vam treba biti Isus koji zna ići ispred stada kako bi pokazao put; zna biti usred stada kako bi vidio što se tamo događa, i zna također biti otraga kako bi bio siguran da nitko ne gubi kontakt. Poduzetnici i upravitelji moraju imati miris ovaca, što znači da moraju biti uronjeni u stvarnost onih koji su im povjereni, da ih upoznaju i budu im blizu. Isti savjet vrijedi i za one koji su na čelu nekog poduzeća ili tvrtke. Potičem vas da budete blizu onima koji surađuju s vama na svim razinama; da se zanimate za njihov život, da budete svjesni njihovih teškoća, patnji, briga, ali i njihovih radosti, planova i nada. Valja se zanimati za život vlastitih suradnika na svim razinama, poznajući i priznajući njihove teškoće, strepnje, nade i planove; te nastojati uvijek imati opće dobro kao prioritet u vlastitim upraviteljskim odlukama i postupcima, čak i kada je to u sukobu s obvezama nametnutima gospodarskim i financijskim sustavima. - kazao je papa Franjo u obraćanju skupini francuskih poduzetnika prigodom njihova hodočašća u Rim kako bi ih potaknuo da se zanimaju za život svojih suradnika te upozorio da vlast nije vladanje nego je služenje.

-Poduzetnici i upravitelji imaju na srcu službu sviju, a ne samo privatne interese ili one ograničenih krugova. To je nedvojbeno izazov, ali i razlog za zabrinutost u okviru profesionalnih odgovornosti.

Opće dobro je sigurno odlučujući čimbenik vašega razlučivanja i vaših odluka na rukovoditeljskim dužnostima, ali mora se nositi s obvezama koje nameću gospodarski i financijski sustavi koji su sada na snazi, a koji često izruguju evanđeoska načela društvene pravednosti i ljubavi – rekao je papa Franjo te dodao - Pretpostavljam da vam je vaša zadaća katkada teret, da vaša savjest dolazi u sukob kada se ideal pravednosti i općega dobra koji biste željeli postići nije mogao ostvariti, te da vam surova stvarnost izgleda kao nedostatak, neuspjeh, grižnja savjesti i šok. Važno je to prevladati i živjeti u vjeri, kako biste ustrajali ne obeshrabrujući se.
-Obavljanje vlasti kao službe zahtijeva dijeljenje. Pozvani ste ostvariti supsidijarnost kojom se vrednuje samostalnost i sposobnost za inicijative sviju, a posebno posljednjih, jer svi su dijelovi tijela potrebni, pa i oni koji izgledaju slabiji i manje važni. Kršćanski je upravitelj stoga pozvan pozorno razmotriti mjesto dodijeljeno svim osobama u njegovom poduzeću, uključujući i one čije bi se dužnosti mogle činiti manje važnima. Iako obavljanje vlasti zahtijeva donošenje hrabrih odluka, supsidijarnost omogućuje svima da daju najbolje od sebe, da se osjećaju sudionicima, da nose svoj dio odgovornosti i tako pridonose zajedničkom dobru. - kazao je papa Franjo.

Izvor: Vatican News 

Iz kategorije: Vijesti