Datum objave: 04. Siječanj 2022

ISTRAŽIVANJE / Dr. Danči Mihovilčević otima zaboravu prvog hrvatskog liječnika, Šibenčanina Julija Pinija

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi liječnik u Hrvatskoj bio je Šibenčanin Julije Pinije kojem je prije 210 godina, točnije 1811. dodijeljena prva liječnička diploma u Hrvatskoj.

Ta zanimljiva ličnost iz povijesti šibenske, ali i hrvatske medicine vjerojatno bi bio zaboravljen da nije doktorice Danči Mihovilčević, kako piše Šibenski.hr. Danči je anesteziologinja u šibenskoj bolnici, volonterka te zaljubljenica u umjetnost i povijest medicine.

Naime, dr. Mihovilčević od zaborava, barem donekle, odlučila je spasiti jednog Šibenčanina. Riječ je o Juliju Piniju, doktoru

Istraživanje medicine i njene povijesti mi je hobi, tako sam se na prijedlog kolege odlučila pozabaviti s Pinijem. O njemu se jako malo zna, i sama ta činjenica mi je bila motivacija da istražim njegov život, kako privatni tako i poslovni – rekla nam je Danči.

Rezultate svog dugog istraživanja, Danči je prezentirala u Gradskoj knjižnici u Šibeniku gdje je održala predavanje pod nazivom "Dr. Giulio (Julije) Pini – život, obitelj, školovanje". Predavanje je održano povodom 75 godina od osnutka Hrvatskog liječničkog zbora i 210 godina od prve liječničke promocije na području Hrvatske. Julije Pini potjecao je iz plemićke obitelji koja je porijeklom iz Italije, točnije Bologne. Otac mu je bio načelnik Skradina od 1811. do 1834. godine. Iako je bio iz izuzetno imućne i bogate obitelji, Julije se odlučuje na pomalo nesvakidašnji potez. Upisuje studij medicine u Hrvatskoj, točnije u Zadru.

Djeca koja su potjecala iz plemićkih obitelji školovala su se u to vrijeme u crkvama, najčešće u Šibeniku. S obzirom na plemićko porijeklo, Pini je studij medicine mogao upisati u Italiji, na prestižnim učilištima. Međutim, odabrao je studij (licej) u Zadru. Godine 1806., kada je učilište i otvoreno, bilo je zamišljeno da besplatno školuje mladiće iz siromašnih obitelji. Zašto se odlučio studirati u Zadru nije mi poznato, po ovome se vidi da je bio atipična osoba, što me i privuklo da krenem u istraživanje njegovog života – istaknula je Danči.

Ni Šibenik, grad u kojem je Pini rođen, kao ni Skradin gdje je proveo cijeli život, nisu pokazali sluha da se lik i djelo prvog diplomiranog liječnika u Hrvatskoj više otkrije javnosti.

Pini je bio jedan svestran čovjek interesantnog životnog puta. Nadam se da će ovo moje istraživanje pomoći da se o njemu u budućnosti i više progovara – poželjela je za kraj dr. Danči Mihovilčević kpja u svom istraživanju nije uspjela ponoaći niti jedan zapis s njegovim likom.

Cijeli članak možete pročitati na Sibenski.hr

Iz kategorije: Vijesti