Datum objave: 02. Siječanj 2022

EURO / Europska unija nije obilježila 20. rođendan eura, svoje zajedničke valute koja će uskoro postati i hrvatski novac

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Europska unija nije 1. siječnja proslavila 20. obljetnicu svoje zajedničke valute, eura koji čije su novčanice i kovanice uvedene u opticaj 1. siječnja 2002. godine. Euro, koji je uspostavljen još 1992. godine, u vrijeme kada je Hrvatska gorila u ognju rata, uvelo je 12 zemalja. Bila je to najveća monetarna promjena u povijesti čovječanstva i nije bila bezbolna. Nova europska valuta dočekana je sa skepsom i nisu bili malobrojni oni koji su sumnjali da će opstati. Međutim, prevarili su se. Europ je opstao i danas ga umjesto nacionalnih valuta kao zajedničko sredstvo plaćanja koristi 19 zemalja s 340 000 milijuna stanovnika. Među zemljama koje će prihvatiti euro i odreći se vlastite nacionalne valute uskoro će se naći ih Hrvatska. Njena kuna neumitno odlazi u prošlost i postaje zanimljiva samo numizmatičarima.
Euro je uspostavljen odredbama koji je potpisan u Maastrichtu 1992. godine, a proces njegovog uvođenja trajao je 10 godina. Naziv "euro" usvojen je u Madridu 16. prosinca 1995. godine, a ime mu je dao belgijski esperantist Germain Pirlot, bivši učitelj francuskog jezika i povijesti 4. kolovoza 1995. godine.
U početku euro je
bilo računovodstvena jedinica koju je koristila EU, a temeljila se na valutama država članica te još nije bila valuta za sebe. Kao valuta je uveden je najprije u virtualnim, nefizičkim oblicima kao što su putnički čekovi, elektronički prijenosi, bankarstvo i slično 1. siječnja 1999. godine. Tog su dana nacionalne valute zemalja eurozone prestale samostalno postojati. Euro je tako postao nasljednik Europske valutne jedinice (ECU). Novčanice i kovanice starih valuta, međutim, nastavile su se koristiti kao sredstvo plaćanja sve do 1. siječnja 2002. godine kada su u opticaj uvedene novčanice i kovanice eura.
Iako je EU propustila obilježiti 20. obljetnicu eura, mi mu s danom zakašnjenja, ali iskreno i od srca čestitamo s danom zakašnjenja uz dobrodošlicu i nadanja da nas neće iznevjeriti kada se naseli u i u naše takuine.

Iz kategorije: Vijesti