Datum objave: 30. Prosinac 2021

TURISTIČKI REZULTATI / Šibenik ove godine posjetilo 124 posto turista više nego lani, ali to je ipak puno manje nego 2019. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Povećanje broja dolazaka za  124 posto dolazaka i broja  noćenjima za 100 posto u razdoblju od sijećnja do studenog ove godine zabilježen je u Šibeniku u odnosu na isto razdoblje prošle godine pa je, po ocjeni Turističkog vijeća TZ Grada Šibenika, turistička sezona bila je iznimno uspješna s obzirom na okolnosti pandemije virusa Covid-19 koja je utjecala na sve grane gospodarstva, a posebice na turistički sektor.

Šibenik je postao prepoznatljiv kao destinacija te moramo raditi zajedno kako bi i dalje održali takav trend. Unatoč neizvjesnom razdoblju pandemije, sezona je bila iznimno uspješna, a za 2022. godinu očekuje nas dodatno približavanje rezultatima iz rekordne 2019. godine.

Čeka nas realizacija brojnih infrastrukturnih i kulturnih projekata, poput završetka obnove tvrđave sv. Ivana, koja će dodatno obogatiti ponudu grada Šibenika“, poručio je gradonačelnik Burić. koji je i predsjednik Turističkog vijeća.

U odnosu na rekordnu 2019. godinu, kada je ostvareno 1.318,292 komercijalnih noćenja i 322.545 dolazaka, u istom razdoblju 2021. je ostvareno 67 posto noćenja i 58 posto dolazaka. Osim domaćih gostiju, najbrojniji turisti su tijekom ove godine bili Nijemci, Poljaci, Francuzi, Austrijanci i Česi.

Na osnovu postavljenih ciljeva i predviđanja prihoda, prihvaćen je plan i program rada TZ-a Šibenik u 2022. godini. Direktor TZ-a Dino Karađole predstavio je program u kojem će se financirati kreiranje Strategije održivog razvoja turizma Šibenika sa naglaskom na staru gradsku jezgru, kao i analiza mišljenja stanovnika o turizmu u destinaciji.

TZ će nastaviti sa sudjelovanjem u dva EU projekta, a planira i utrošiti sredstva za razvoj događanja u destinaciji, te će pokrenuti projekt IQM Destination s ciljem uspostave učinkovitog sustava upravljanja kvalitetom. Također će biti uključena u regionalne projekte poput razvoja proizvoda ciklo i pješačkog turizma te projekta eno-gastro turizma. TZ će u 2022. godini, sukladno financijskim mogućnostima, organizirati, suorganizirati i pomagati te poticati razne kulturne, zabavne, sportske, ekološke i ostale manifestacije, s naglaskom na poticanju i razvijanju novih manifestacija koje će se održavati u razdoblju pred i post sezone. U planu je, među ostalim, organizacija Uskrsnog doručka, obilježavanje 100 godina gradskog kupališta Jadrija, Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku, kao i manifestacije Life is light“, istaknuo je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

FOTO: gradonačelnik.hr

Iz kategorije: Vijesti