Datum objave: 28. Prosinac 2021

KREATIVNE INDUSTRIJE / Upoznajte neke od zadovoljnih stanara ABC centra u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Adriatic Business centar  u Šibeniku, poznatiji kao ABC centar, izgrađen je  i uređen europskim novcem upravo kako bi bio poslovni  dom ljudima koji se bave kreativnim industrijama. Smisao je pružiti im više od uredskog prostora i omogućiti im međusobno povezivanje, popularni networking te svu potrebnu logistike  u njihovom radu od edukacija  pomoći u prijavljivanju na EU fondove do korištenja suvremene audiovizualne opreme u njihovim marketinškim aktivnostima, ali i brendiranju Šibensko – kninske županije. Zbog toga ne čudi da su vrlo brzo, nakon otvaranja i početničkih, pripremnih koraka, popunili sve uredske prostore.

“U ljeto ove godine objavili smo natječaj za poslovne prostore te smo u jesen u potpunosti popunili kapacitete Centra i to mladim poduzetnicima iz područja marketinga i audiovizualnih djelatnosti a stavili smo u funkciju i naša studija za audio video produkciju i post produkciju.  Time smo zapravo uspjeli realizirati prvu fazu funkcioniranja ABC i u centar primiti upravo stručnjake iz područja marketinga, audio vizualnih djelatnosti  i poslovnog savjetovanja te se tako približiti ideji temeljem kojeg je ABC prvotno i zamišljen i sukladno kojoj želi postati regionalni centar, regionalna platforma za marketing i brendiranje  naše regije, svih njenih prirodnih i kulturno-povijesnih resursa, običaja, proizvoda i potencijala”, kaže Mira Lepur, direktorica Razvojne agencije Šibensko – kninske županije u sklopu koje djeluje ABC.  

U tom su centru tako smješteni  Studio 82, Testament Winery, Azimut, Experiment, Braavos prodaja, Šibenik invest, Illyricum savjetovanje, Intercessor, Goebit Šibenik, Domus Properties i Nova Melius te Hamag Bicroa. Vode ih uglavnom mladi poduzetni ljudi koji rade s klijentima ne samo iz cijele Hrvatske nego i iz svijeta.  

"Braavos prodaja d.o.o. je tvrtka specijalizirana za hotelsku prodaju i zastupanje. Usko smo specijalizirani za organizaciju kongresa, seminara. Za sada uglavnom radimo na šibenskom tržištu i polako se širimo.  Mlada smo tvrtka, osnovana u rujnu ove godine. Obojica smo bivši zaposlenici Solarisa. Radimo sa svima kojima odgovara ovakav oblik outsourcinga. Ne radimo nužno samo organizaciju kongresa. To nam je samo uža specijalizacija. Naš core biznis je ako hotel želi angažirati da im  netko radi prodaju da angažira nas. Dakle, ne djelujemo kao agencije nego izravno radimo s hotelima. Zadovoljni smo. Završavamo ovu godinu u plusu, a postupno ćemo  se razvijati. Namjera nam je brendirati Šibenik i cijelu šibensku regiju  u kongresnom turizmu”, objašnjavaju Frane Koštan  Branko Sekulić, vlasnici te tvrtke.
Posebno ističu  da im je dragocjeno to što su se smjestili u ABC -u.
“Nama koji tek počinjemo s poslom, koji smo novi u tom  marketinškom biznisu to puno znači jer su tu tvrtke iz sličnih djelatnosti pa se povezujemo i razmjenjujemo iskustva, a ABC nam pruža  dragocjenu logistiku. Očekujemo  da će nam pomoći i kod aplikacija  na EU fondove. Oni to stvarno dobro rade, informiraju nas, upućuju”, objašnjavaju.

Slično razmišlja i Ankica Čaleta koja ima dva brenda – Obiteljski smještaj u My Luxoria.

“Mi nudimo kuće za odmor i vile s bazenima u cijeloj Hrvatskoj, ali u ponudi ih za sada imamo najviše iz Šibensko – kninske županije. Brend Obiteljski smještaj djeluje kao savjetovalište za one koji se počinju baviti iznajmljivanjem apartmana i za one koji žele unaprijediti posao. Radimo individualno, a organiziramo i edukacije za više klijenata poput radionica After Work i Super domaćin. Jednom mjesečno se s njima sastajmo ovdje u ABC -u. Jako smo zadovoljni uvjetima jer imamo mogućnost rada u tehnološki naprednom  okruženju. Nismo još niti iskoristili sve što nam se pruža. Tako ćemo  u narednoj godini zbog epidemiološke situacije organizirati on line radionice s našim klijentima i u tom smislu nam je bitna dragocjena audiovizualna oprema koju imaju  koja nam je na raspolaganju. Ove godine mnogi naši iznajmljivači nisu mogli  doći na edukaciji bilo zbog toga što su bili oboljeli ili su bili u izolaciji. Stoga ćemo ići i na on line edukacije koje će biti dostupne svima koje to zanima”, kazala nam je Ankica Čaleta.

ABC hub okuplja kreativne poduzetnike, javne organizacije, znanstvenike i obrazovne institucije iz različitih područja djelovanja s ciljem osmišljavanja i realizacije kreativnih projekata na području Jadranske Hrvatske. Povezuje ljude, ideje, znanja i vještine na projektima brendiranja regija, gradova, poslovnih subjekata i proizvoda u Jadranskoj Hrvatskoj. Ima 26 ureda za poduzetnike. (PROMO)

ABC potiče razvoj audiovizualne industrije i filma u Jadranskoj Hrvatskoj putem organizacije obrazovanja, osposobljavanja i umrežavanja kadrova iz Hrvatske i svijeta.
Rekonstrukcija i opremanje zgrade trajali su od 2017. do ožujka 2021. godine. Investicija je vrijedna oko 20 milijuna kuna, a najvećim djelom novac je osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija u okviru poziva “Razvoj poslovne infrastrukture".

Iz kategorije: Vijesti