Sidebar Menu

Datum objave: 28. Prosinac 2021

POTROŠNJA / U Hrvatskoj građani više od 20 posto kućnog budžeta troše na hranu, gotovo najviše u Europi

Diana Ferić
Diana Ferić

Više od četvrtine (25,7 posto) ukupnih izdataka europskih kućanstava odlazi na trošak stanovanja, vodu, struju i grijanje, pokazuje analiza Eurostata. Podaci se odnose na pandemijsku 2020., u kojoj su navedeni troškovi porasli za 2,2 posto u odnosu na 2019. godinu, piše tportal. U Hrvtskoj građani najviše troše na hranu.

Izdaci u kategoriji 'hrana i bezalkoholna pića' veći su za 1,8 posto i iznose 14,8 posto, a rasli su i troškovi za 'namještaj i opremu u kućanstvu' za 0,5 posto, na šest posto.

Povećanja u tim kategorijama izdataka očekivana su zbog pandemije covida-19 te mjera izolacije i kontrole mobilnosti. Ograničenja su pak smanjila izdatke kućanstava na druge stavke kao što su 'restorani i hoteli', 'promet' te 'rekreacija i kultura'.

Kad se gledaju pojedine kategorije, vidljivo je da kućanstva u Hrvatskoj od ukupnih godišnjih izdataka najviše potroše na hranu i bezalkoholna pića, čak 21,4 posto, dok je prosjek EU-a 14,8 posto.

Visoke cijene hrane guraju Hrvatsku na četvrto mjesto, iza Rumunjske (26,4 posto), Litve (21,7 posto) i Estonije (21,6 posto).

Nakon hrane, Hrvati iz kućnog budžeta najviše (19,2 posto) potroše na stanovanje i komunalije, 8,5 posto nam odlazi na rekreaciju i kulturu, a isto toliko na restorane.

Za prijevoz izdvajamo 7,5 posto budžeta, a na alkohol i cigarete 6,7 posto.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u:

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.