Sidebar Menu

Datum objave: 23. Prosinac 2021

VIJEST I IZ BEOGRADA / U Beogradu više nema Šibenske ulice. Dobila je novo ime po Ivanu Freglu, Slovencu iz redova četnika Draže Mihajlovića.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Beograd, glavni grad Srbije, mijenja imena mnogih svojih ulica u skladu sa svojim potrebama, željama i opredjeljenjima. Među ulicama koje će dobiti nova imena su i Ulica Kornati te Šibenska ulica. Prema pisanju srbijanskih medija Šibenska ulica će se zvati Ulica Ivana Fregla. Riječ je o, za Srbiju, značajnoj povijesnoj ličnosti, oficiru vojske Kraljevine Jugoslavije koji je bio pripadnik četničkih postrojbi Draže Mihajlovića. Ulica Kornati ubuduće će se zvati Ulica Henryja Jamesa. Novo je ime dobila po francuskom liječniku koji je na neki način zadužio Beograd i Srbiju. Briše se i ime Riječke ulice koja postaje Ulica kneginje Julije, a nema više ni Sušačke ulice koja postaje Ulica Draginje Gavrilović. Ulica prozvana po hrvatskom književniku Augustu Cesarcu postaje Ulica cara Heraklija, a Splitska će se ulica zvati Ulica cara Justinijana I.Beograd ipak ne prekida sve veze s Hrvatskom i Dalmacijom iako se odriče i Lošinjske ulice. Naime ta će ulica dobiti ime po hrvatskom književniku srpskog porijekla rođenom u Zadru, Vladanu Desnici. Osim „hrvatskih” ulica Beograd mijenja i imena „slovenskih” ulica.

Foto: GeTyBus

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.