Datum objave: 22. Prosinac 2021

POČAST VICI / Šime Strikoman snimio Milenijsku fotografiju u Šibeniku s likom Vice Vukova

Diana Ferić
Diana Ferić

Svoju 757. Milenijsku fotografiju, ovog puta  posvećenu pjevaču Vici Vukovu, snimio je jučer poslijepodne u Šibeniku  poznati snimatelj i autor projekta  “Milenijska fotografija”  Šime Strikoman,  u povodu 50 godišnjice Hrvatskog proljeća u kojem je Vice sudjelovao i i imao važnu ulogu. Izabrao je pomalo neobičnu lokaciju -  prolaz između Erste banke i crkve Gospe van grada. Zanimljivo je da je to i prvi put da se u Šibeniku, kao njegovom rodnom gradu, odaje počast Vici Vukovu. U Šibeniku nema niti ulice nazvane njegovim imenom....

“Želio sam izbjeći stereotipe i poznate lokacije poput katedrale. Odabrao sam ovu lokaciju  jer je neobična i jer njome dominira zvonik, što je asocijacija na Vicinu pjesmu “Zvona moga grada”, rekao nam je Strikoman.
Pokušao je u suradnji s  gradskom upravom okupiti ljude da budu na toj milenijskoj  fotografiji, ali čim je vidio da nema baš interesa odustao je i odlučio se za fotografiju samo s Vicinim likom. 
Za nastanak te fotografije zaslužan je i Ante Mrdeža, vlasnik tvrtke Pektus koji mu je ustupio dizalicu s korpom bez koje snimanje ne bi bilo moguće. Dizalicom je upravljao Boris Ceronja. Scenu su izradile  Mira Landeka i Edita Strikoman.
A Gojka Skorić Pelajić je tim povodom složila naslove Vicinih pjesma u novu “pjesmu”:
U TEBI SU PJESME ZA SVA VREMENA
KRASNA ZEMLJO
NAKON MNOGO GODINA
VRAĆAM SE TEBI,
PONESI ME PJESMO
AVE MARIJA, VILO VELEBITA
DALMACIJO DUŠO MOJA u tebi su
SVA BOGATSTVA OVOG SVIJETA,
MOJ OTOK, UVALA DJETINJSTVA
GITARA I MORE,
BOKELJSKA NOĆ, SERENADA
RIBARI, BODULSKA BALADA
DALMACIJO DUŠO MOJA
ŽELIM ČUTI  ŠUM MORA,
PJESME ZA SVA VREMENA
PISMO ĆALI,
ZVONA MOGA GRADA,
REĆI DOBRO JUTRO ŠIBENIKU
JER UVIJEK ŽELIM BITI  TU.
 
Iz kategorije: Vijesti