Datum objave: 21. Prosinac 2021

KORONA / Europa uvodi sve strože epidemiološke mjere. U mnogim su zemljama zabranjena blagdanska okupljanja, a COVID potvrde su obvezne

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Korona hara svijetom. U Hrvatskoj je situacija koliko – toliko podnošljiva, no u drugim zemljama je stanje vrlo ozbiljno pa i dramatično te se posvuda pojačavaju epidemiološke mjere. Nordijske zemlje odustale svu od svih božićno-novogodišnjih okupljanja. Štoviše, kao i u Nizozemskoj, zatvoreno je sve osim trgovina s hranom i to do 14. siječnja, a škole neće raditi do 9. siječnja. Zatvorena su kina, kazališta, restorani, kafići, muzeji... zabranjena su javna okupljanja, a ograničen je čak i broj gostiju koje za blagdane mogu primiti obitelji. Tamošnji stožeri smanjili su broj gostiju s 4 na dva, osim na Badnjak i Novu godinu. Zabranjeni su čak i vatrometi.
Strože mjere uvela je i Belgija. Ta je zemlja zabranila okupljanja u zatvorenom i ograničila radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 23 sata, a na 30 dana zatvorila je kina i kazališta. Poljska je zatvorila klubove i diskoteke do 17. siječnja te uvela obveznu karantenu od 10 dana za sve putnike koji dolaze u Poljsku izvan schengenske zone. Restorani, hoteli, kulturne institucije i sportsko-rekrecijski objekti smiju raditi samo s 30 posto kapaciteta. U Austriji se nakon rigoroznhe nacionalne dvotjedne karantene stanje popravilo pa su hoteli, restorani i skijališta ponovno otvoreni, ali je pristup dozvoljen samo cijepljenima i onima koji su preboljeli koronu. U svim zatvorenim prostorima u Austriji obvezne su zaštitne maske. U Češku koja je uvela izvanredno stanje do 25. prosinca, turisti mogu ući samo s COVID, potvrdama. Ta je zemlja otkazala sve adventske i božićne sajmove, restorani rade samo do 22 sata, a privatna je okupljanja ograničila na 20 osoba. Tek nešto blaže mjere ima Španjolska u kojoj je za kina, restorane, klubove i gotovo sve kulturne priredbe i institucije obvezna COVID potvrda ili potvrda o preboljenju korone. Jake epidemiološke mjere na snazi su i u Njemačkoj. Tamo u goste bilo kojoj obitelji mogu doći najviše dvije osobe iz drugog domaćinstva. Gotovo posvuda potrebne su COVID potvrde, a necijepljenima su mogućnosti kretanja i društvenog života jako smanjene. Štoviše u Njemačkoj se ni kafiće ni u sredstva javnog prijevoza ne može bez COVID potvrde, potvrde o preboljenju ili negativnog testa. Stroge mjere provodi i Švicarska. U tu zemlju se ne može ući bez COVID potvrde odnosno negativnog PCR testa, ali se uz njega mora ići četiri do sedam dana u karantenu.

Iz kategorije: Vijesti