Sidebar Menu

Datum objave: 15. Prosinac 2021

PROSLAVA ILI OSMINA / Bogat program obilježavanja starog šibenskog običaja koji nagovještava Božić

Diana Ferić
Diana Ferić

Osmina ili Proslava, stari običaj Šibenčana kojim se obilježava osam dana do Božića, obilježit će se u petak, 17. prosinca 2021.g. u 18 sati ispred katedrale sv. Jakova.

Prisutne će svojim govorima pozdraviti gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić i šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić, a na proslavi će sudjelovati i Šibenska narodna glazba koja će promenadnom šetnjom i uz prigodne pjesme od Poljane preko Kalelarge stići do katedrale gdje će ih čekati Šibensko pjevačko društvo „Kolo“.

Proslava ili Osmina je stari šibenski običaj koji se u prošlosti proslavljao drugačije nego danas. Naime, kako je pisao Milivoj Zenić u svojoj knjizi „Stari Šibenik: kalama, skalama i butama“ u kućama bi se 17. prosinca sastajali prijatelji, frigale su se fritule, pila rakija, spremala se večera, pjevalo bi se do pola noći, a onda su po svim crkvama slavila zvona. Zatim se na gradskom trgu, Poljani, okupljalo i mlado i staro, svirala je glazba, igralo se kolo i pucalo se iz kubura. Iz kuća se donosilo vino, rakija i fritule i posvuda se čula šibenska pjesma te se veselje nastavljalo sve do zore.

Nakon prigodnog programa ispred katedrale sv. Jakova, obilježavanje Proslave nastavlja se u Adventurinom parkiću, gdje će se održati tradicionalna „Freetulada 2021.“, odnosno natjecanje u spremanju fritula, omiljenih slastica kojima su stari Šibenčani sladili nepca u noći Proslave.

U katedrali sv. Jakova katolički skauti predat će Betlehemsko svijetlo, simbol Isusova rođenja koji donosi mir cijelom svijetu, a u ponoć će zazvoniti zvona sa svih šibenskih crkvi.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.