Sidebar Menu

Datum objave: 14. Prosinac 2021

POSKUPLJENJE / Službenici i namještenici javnih službi traže 13. plaću, veći regres, više za prijevoz, darove djeci, sistematske preglede...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zaposlenici u javnim službama posredstvom Matice hrvatskih sindikata iznijeli su svoje zahtjeve uoči pregovora o novom temeljnom kolektivnom ugovoru. Oni traže povećanje plaća, isplatu 13. plaće u iznosu prosječne plaće u Hrvatskoj, dakle oko 7000 kuna, naknadu za uporabu privatnih osobnih automobila veću od jedne kune po kilometru, povećanje vrijednosti darova za djecu s 500 na 700 kuna, povećanje naknade za sistematske preglede s 500 na 1000 kuna, povećanje regresa za godišnji odmor s 1500 na 2000 kuna.
Zahtijevi službenika i namještenika nisu naišli na odobravanje među građanima, poreznim obveznicima, a ni poslodavci nisu oduševljeni iako daju diplomatske izjave da u načelu nisu protiv povećanja plaća, ali upozoravaju da je sustav javnih službi Hrvatske prevelik. Poslodavci traže smanjivanje poreznih opterećenja, digitalizaciju javnih službi, smanjivanje odnosno optimizaciju birokracije. Kažu; smanjite broj službenika i namještenika javnih službi, racionalizirajte birokraciju i stvorite prostor za veće plaće i ispunjavanje svih ostalih zahtijeva. Poslodavci osim toga upozoravaju da treba razdvojiti
produktivni javni sektor, zdravstvene i prosvjetne djelatnike, vatrogasce, policiju i slične službe od birokracije.
-
Sigurni smo da pogotovo medicinske sestre i policajci imaju male i ispod prosječne plaće u Hrvatskoj. Tu se plaća zasigurno moraju dizati. S druge strane, imate birokratski aparat koji je preglomazan, prevelik i koji definitivno treba biti znatno srezan.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.