Datum objave: 13. Prosinac 2021

DOBRA VIJEST / Danas bi roditelji male Kiare trebali potpisati ugovor s klinikom u SAD -u za njezino liječenje

Diana Ferić
Diana Ferić

Otac teško bolesne djevojčice Kiare, Valentino Goršić potvrdio je Jutarnjem listu da bi danas, 13. prosinca potpisati ugovor s klinikom u SAD-u u kojoj će se djevojčica liječiti. Liječenje stoji između 2 i 5 milijuna dolara. Uskoro cijela obitelj odlazi u  Philadelphiju.

Goršići se nadaju da će dobiti tu priliku za borbu jer im stručnjaci kažu da je ta klinika najbolja od svih. Liječenje stoji između 2 i 5 milijuna dolara. Valentino radi u banci, a supruga u jednoj stranoj tvrtki, ali za njih je taj iznos nedostižan i zato su zatražili pomoć javnosti. Dosad su prikupili nešto više od 2,1 milijun dolara i neizmjerno su zahvalni svakome tko je pomogao i s jednom kunom. Puno im pomaže i Marin Rončević, koji je s obitelji inicirao humanitarnu zakladu "Mila za sve" za teško bolesnu djecu, nastalu iz humanitarne akcije za njegovu kćer Milu koja je bila na liječenju u SAD-u od rijetkog oblika leukemije. Podsjetimo, za njezino liječenje u bolnici u Philadelphiji bilo je potrebno skupiti 2,3 milijuna kuna, a u samo nekoliko dana prikupljeno je rekordnih 38 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

- Kod nas od početka ide sve teško i nikako. Jedva smo došli do dijagnoze, stalno nas sustižu neke prepreke. Šaljemo mailove, kopamo, čitamo, tražimo svoju slamku spasa. Išli smo do Istanbula, Kine, Australije, Francuske... Na pitanju 'primate li internacionalne pacijente', 80 posto bolnica otpadne. Sati i sati poziva su iza nas, puno je potrošeno novca. Svaki videopoziv i mišljenje se plaća, a svote su enormne. Od 1500 do 4000 dolara stoji pola sata razgovora. Supruga radi administrativni dio, ja medicinski. 100.000 mailova smo poslali i dobili 110.000 odbijenica. Pred Kiarom ne plačemo, kad dođe žuta minuta, supruga i ja se isplačemo kad nitko ne gleda. Pravimo se inače da je sve kao i prije. Kiari ne govorimo detalje, premala je da bi shvatila - govori nam otac.

Kaže da je ona oduvijek dijete koje puno razmišlja. Uvijek je, dodaje, govorio da mu je preodrasla, previše brine. Brine o parkingu ili hoće li na vrijeme biti plaćen račun... Na svim rođendanima ona druge čuva, nikad se nije posvađala, a mlađu seku, dvogodišnju Vitu, obožava i uvijek štiti.

- Nisam ni mislio da djeca mogu dobiti tumor, da postoji tako nešto. Otišao sam bezbrižan na posao. No, predugo mi je sve to trajalo. Supruga me nazvala izvan sebe, samo je rekla 'dođi gore'. Odsjekle su mi se noge. Liječnik je rekao da nije dobro, da Kiara ima novotvorinu na mozgu. To je bio golemi šok, ne znaš što, kako i gdje - prisjeća se s mukom Valentino koji kao da ponovno proživljava te trenutke.

Isti dan su poslali nalaze u KBC Zagreb. Liječnik im je rekao da je riječ o benignom tumoru i da bi ga operirali za tri tjedna.

Roditelji se nisu mogli pomiriti s čekanjem, pokušali su na sve strane da ih prime ranije.

Prof. Mrak ih je primio odmah u ponedjeljak ujutro.

- Nonšalantno smo došli tamo s mišlju da ćemo obaviti neke kontrole. On nije okolišao, rekao nam je da to nije benigno i da se ne smije čekati tri tjedna. Dok ne operiraju, ne možemo znati o čemu je točno riječ. Bili smo u šoku - kaže otac. Dodaje da nije ni znao da postoji moždano deblo, a sad je pred njim i suprugom bila odluka kad je i kome dati da je operira. Odlučili su vjerovati majčinoj intuiciji. Početkom kolovoza Kiara je imala zakazanu operaciju.

Nezamislivo je to, možete svoje dijete otpratiti do samo jednog dijela hodnika i onda je morate pustiti. Pa se šest sati pitate hoće li se uopće probuditi - kaže njezina majka Matea kroz suze. Ona je ishod čekala u hodniku, a tata nije smio ući u bolnicu zbog epidemioloških mjera pa je bio u bolničkoj kapelici.

- Ona je smatrala da je otišla zdrava na operaciju, a vratila se teško hodajući, teško govoreći. Podnijela je sve kao velika junakinja. Nijednom nije potonula. Kiara je posebna djevojčica, ona ima toliku unutarnju ljepotu. Kad dijete od sedam godina nama daje takav poticaj da se borimo - s puno ljubavi govori mama koja u bolnici uvijek spava s Kiarom, a preko dana je s njom najčešće tata.

Jako povezana s obitelji

On, kaže, ima više živaca, lakše pregovara s doktorima, popustljiviji je.

- Sad bi Kiara trebala i paziti što jede, manje slatkog. Ja bih joj sve dao. Srećom, mama je tu glas razuma - iskren je.

U Ameriku na liječenje, koje ih, nadaju se, uskoro čeka, idu svi. Skladna četveročlana obitelj nikad se ne razdvaja. Kažu da Kiara čak nikad nije spavala sama kod bake. Jednostavno je takvo dijete, jako povezana s njima.

Ona se posljednjih dana većinom igra trgovine i stalno hoda sa svojom dječjom kasicom i nešto prodaje. Onda se povuče u svoj kutak i igra da je čarobnjakinja i da ima posebne moći. Obožava, naime, Harryja Pottera, a možda je i sama svjesna da joj je sad potrebna magija.

- Pitala me nedavno što ćemo ako ostane viška novca, ne znajući da nemamo ni za nju. Pitala sam je što ona želi - 'želim kupiti lijekove i svoj drugoj djeci da ozdrave'. To vam je naša Kiara - govori nježno majka.

Kiara treba priliku za borbu, a ako želite pomoći, možete na: https://gogetfunding.com/svizakiaru/

ili Matea Lambaša Goršić,

Tekući: HR9125030073251005176

Žiro: HR8125030073151000296, Swift: VBCRHR22, Sberbank d.d./ Model HR99

Iz kategorije: Vijesti