Sidebar Menu

Datum objave: 08. Prosinac 2021

NAŠ NOVAC / Gradonačelnici će iz svog džepa plaćati kazne ako ne objave sve, pa i najsitnije troškove i račune

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Novi Zakon o proračunu koji je upravo pred Saborom i trebao bi uskoro stupiti na snagu donosi na prvi pogled samo zanimljivu, a zapravo jaku važnu novost – gradonačelnici, župani i općinski načelnici plaćat će osobno iz svog džepa kazne i do 50 000 kuna ako ne objave sve, pa i najsitnije troškove i račune. Građani Hrvatske imat će izravni uvid u realnom vremenu kako se troši njihov novac. Objava troškova i računa tako do budu razumljive, lako dostupne i strojno čitljive, i do sada je bila obveza propisana Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, ali bile su to općenite odredbe. Sada se situacija mijenja jer se Zakonom o proračunu uvode i kaznene odredbe. Zanimljivo je da se kazne za neobjavljivanje troškova i računa u hrvatsku praksu uvode na prijedlog HSLS-a, stranke koja je svoju koaliciju s HDZ-om uvjetovala, između ostaloga, upravo uvođenjem prakse potpune transparentnosti trošenja novca iz proračuna, dakle novca hrvatskih poreznih obveznika, a to su doslovno svi građani Hrvatske.
Prema novim pravilima župani, gradonačelnici i načelnici neće moći objaviti tek koliko su i za što potrošili bilo koju pa i najmanju sumu nego će morati potanko navesti kada su, zašto, kome i što platili, ime osobe, obrta, poduzeća, ugostiteljskog objekta, trgovine..., datum isplate čak i OIB. Prema nacrtu Zakona o proračunu župani, gradonačelnici i načelnici više neće moći navesti da su potrošili neku sumu općenito na reprezentaciju nego će morati baš sve podatke o trošku te, ako zakon bude prihvaćen u predloženom obliku, čak na službenim stranicama svojih jedinica lokalne samouprave, objaviti i preslik računa.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.