Datum objave: 06. Prosinac 2021

ZAVRŠIO PRVI ŠIBENSKI HACKATHON / Sudjelovalo je devet ekipa, doznali smo tko su pobjednici

Diana Ferić
Diana Ferić

Tim EMM u kojem su bili Petar Stojnić, Noa Vlahov, Luka Relja, Marko Dabro i Luka Štrkalj osvojio je  prvo mjesto i 10 000 kuna na prvom Hackathon u Šibensko kninskoj županiji na kojem je sudjelovalo 9 timova, a održan je proteklog petka i subote u Centru za nove tehnologije Trokut. Tema je bila prometna mobilnost. Devet timova, koliko ih je sudjelovalo, je ponudilo svoja kreativna rješenja za određene prometne izazove u Šibeniku.  

Sjajni i kreativni dečki koji su osvojili prvo mjesto ponudili su niz konkretnih rješenja koja su oduševila ne samo žiri već i publiku koja ih je nagradila velikim pljeskom. Neka od rješenja koja su ponudilisu paljenje senzora na pješačkim prijelazima, rješenje putem modernih ultrazvučnih senzora na semaforima za mrtvi kut, LED osvijetljene oko prometnih ogledala, a to su samo hardverska rješenja. Njihov način razmišljanja i neka rješenja nadilaze trenutne mogućnosti tehnologije      

Hackathon je maratonsko natjecanje u kojem su timovi radili na inovativnim IT, odnosno digitalnim rješenjima prema zadanoj i odabranoj temi, kojem je u ovom slučaju bila kako unaprijediti mobilnost u gradu Šibeniku. Nakon 24 sata intenzivnog rada, suza i smijeha, najbolja rješenja izabrao je stručni žiri koji su činili suvlasnik Mirea i majstorski šahist Miro Tesla, prodekan Veleučilišta u Šibeniku Frane Urem i full-stack developer Ante Burazer. Radove su bodovali prema inovativnosti, strateškom razmišljanju, praktičnoj provedbi i načinu prezentacije.  Projekt imena „Šibi – navigacijska i transportna platforma“ tima Bipsići osvojio je treće mjesto i nagradu od 3.000kn. Daniel Batinić, Tino Jurlin, Lucija Roško i Mario Halužan predstavili su interaktivni asistent u prometu koji je personaliziran za organizaciju transporta putem preciznog znanja prometne karte. Drugo mjesto i nagradu od 5.000 pripalo je timu Podmetalo-Prometalo i njihovom projektu „Đirada“. Ana Marasović, Toma Karađole, Domagoj Babić i Ante Skelin su povezali infrastrukturu prometnih točaka s korisnicima. „Drago nam je da su, kako mladi srednjoškolci tako i iskusni

IT-evci, prepoznali ovaj događaj i moram priznati da se kao cijeli tim mi interno već veselimo sljedećem. Promatrati razvoj ideja i razvijanje ideje u nešto realno i opipljivo je zaista odlično iskustvo i možemo reći sa sigurnošću da će sljedeći Hackathon biti još dinamičniji jer se ovime još jednom potvrdilo koliko potencijala Grad Šibenik ima u mladim ljudima“ , kazala je Diana Mudrinić direktorica Trokuta.  

Zahvaljujući sredstvima iz projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika- povećanje broja putnika javnom gradskom prijevozu“ već je sagrađena podzemna garaža i logistički centar na Poljani s 256 parkirnih mjesta, grad će dobiti i 11 novih niskopodnih autobusa, te 17 novih autobusnih stajališta opremljenih info displejima. Projekt operativno provode poduzeće Gradski parking d.o.o s Gradom Šibenikom kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.847.705,83 HRK, a iz Kohezijskog fonda EU sufinancirat će se 73.801.381,09 kuna.

Iz kategorije: Vijesti