Datum objave: 06. Prosinac 2021

JE LI OD RIJEČI?Župan Jelić na početku pozvao građane na suradnju, neki nemaju dobro iskustvo

Diana Ferić
Diana Ferić

Mnogima koji su u Županiji željeli i još uvijek žeke korijenite promjene još odzvanjaju riječi koje je u svom pobjedničkom govoru, na proslavi  pobjede u Županiji, uputio aktualni župan Marko  Jelić kada je kazao:”Ekipo znajte, ja sam jedan, Iris je jedna, Stipe je jedan. Ako ostavite  samo  nama  da nešto napravimo i, ako očekujete da ćemo mi kao pojedinci nešto promijeniti, onda  smo falili ovu priču. Svatko od vas ima zadataka - mijenjajte svijet od sebe i dolazite k nama s konkretnim stvarima. Tada će ova priča imati sretan kraj i nove početke”. Unatoč tom pozivu  stižu pritužbe na potpuno drukčije ponašanje. Dobar primjer je informacija koju je na svom Facebook profilu nedavno objavio Goran Mladenović, županijski vijećnik s NL Stipe Petrine. Potužio se na to da je županu, u jeku priprema novog županijskog proračuna poslao elaborat  o brendiranju meda s Dinare koji je izradio sa svojih stranačkim kolegama i stručnjacima s prijedlogom mjera i podmjera koje bi se financirale u proračunu za 2022. godinu. Nije dobio nikakav odgovor pa ni onaj koji spada u neku pristojnu službenu komunikaciju tipa – hvala vam na tome, prijedlog ćemo razmotriti i javiti vam se. 

“Prije otprilike 20 dana sam gospodinu županu Marku Jeliću poslao mail sljedećeg sadržaja, na koji nisam dobio odgovor. Radi se konkretnoj gospodarskoj mjeri koju nudim kao županijski vijećnik NL Stipe Petrina svojim stranačkim kolegama i stručnjacima koji su s nama radili na projektu. Poslao sam prezentaciju u kojoj  govorimo o sadašnjem katastrofalnom stanju u sektoru pčelarstva i gdje nudimo primjenjiva rješenja. Dokument od oko 100 STRANICA, kako i gdje pomoći našim medarima u Županiji da postanu brend i da gospodarstvo u našoj županiji krene uzlaznom putanjom.Ako meni kao županijskom vijećnika NL Stipe Petrine i partneru u koaliciji gospodin župan Marko Jelić nije odgovorio na ovako konstruktivan prijedlog, što Vi ostali možete očekivati?!”, obratio se građanima na toj društvenoj mreži Mladenović dodavši kako je točno da oni imaju dožupanicu iz svojih redova, ali da je i ona nemoćna tu nešto primijeniti.
 
Mladenović je tek nedavno, i to nakon našeg novinarskog upita koji smo uputili Županu, dobio birokratski odgovor u kojem se pročelnica Odjela za poljoprivredu  Višnja Marasović opravdava da je bila na bolovanju, da joj je župan Jelić proslijedio taj email i da će ga proučiti. Nije teško zaključiti da će to za proračun 2022. sigurno biti kasno jer  je prijedlog sigurno već izrađen i uskoro bi morao  ići na glasanje.
Ništa sadržajniji odgovor nismo dobili ni mi na naš novinarski upit. 
 
“Župan je itekako svjestan važnosti pčela u poljoprivredi i biološkoj ravnoteži cijelog eko sustava. Program potpora poljoprivredi na području Šibensko-kninske županije nema specificirane potpore za pojedinačne sektore poljoprivredne proizvodnje, osim ulaganje u povećanje i proširenje stočnog fonda - u koje ulazi i pčelarstvo, kupnjom matica. Program je specificiran po aktivnostima i vrsti ulaganja na kojeg se mogu javiti i pčelari pojedinačno. Na nacionalnoj razini postoji i Pčelarska omotnica iz koje pčelari mogu financirati dosta svojih aktivnosti.Svakako smo za osmišljavanje i pokretanje projekta namijenjenog pčelarima koji će biti odraz njihovih potreba, želja i mogućnosti. Na temelju takve suradnje Županija je financirala projekt zaštite dalmatinskog meda u koji su bile uključene sve udruge pčelara u Dalmaciji i 21.09.2021. „Dalmatinski med“ nosi prijelaznu nacionalnu oznaku izvornosti. Sljedeći je korak prijava zaštite na EU razini.U svakom slučaju, o ovoj vrlo važnoj temi župan će u narednom periodu razgovarati sa svim dionicima u pčelarskoj proizvodnji s područja naše županije”, kaže prolelnica Marasović. Ni riječi barem o trudu i načinu na koji je vijećnik Mladenović sa svojom ekipom elaborirao taj prijedlog i to besplatno dok se takvi elaborati, inače plaćaju, više desetak tisuća kuna.
 
A zaista su se potrudili. Izolirali su ključne probleme pčelarskog sektora  i ukazali na sve većupotražnju  za eko-pčelarskim proizvodima što  je prilika i za  pčelare.
“Vjerujem kako smo uspjeli pronaći način na koji možemo navedeni problemriješiti i ojačati  tu važnu gospodarsku granu koja je u velikoj krizivrlo realnim i primjenjivim mjerama, i razumnim proračunom, te u 2godine od sadašnjeg skromnog stanja u ovom segmentu postati primjer dobre prakse ostalim županijama”, kaže Mladenović u svom obraćanju Županu navodeći 7 konkretnih mjera  42 podmjere. Poseban su naglasak stavili na ono što je danas najvažnije, na gradnju brenda, na marketing i brendiranje  destinacije pa su novoproglašeni Park Prirode Dinara i pčelarstvo povezali u  autentičnu i visokodiferencirajuću priču. Nismo baš sigurni, prema odgovoru koji smo dobili iz županijske uprave, da su to prepoznali i shvatili poruku da  će se “do kraja 2023. godine Šibensko - kninska županija prometnuti u  županiju s najvećim brojem ekoloških pčelara, te u jedinu županiju koja je pčele Pravilnikom proglasila bioindikatorima zagađenja okoliša pesticidima, te ih sustavno štiti.”
Ili je ipak najvažnije od koga prijedlog dolazi, a poznato je da NL Stipe Petrine i župan Jelić nisu u ljubavi iako su u programskoj koaliciji.
Iz kategorije: Vijesti