Datum objave: 05. Prosinac 2021

MENSTRUALNO SIROMAŠTVO / Šibensko-kninska županija daje 60 000 kuna za menstrualne potrepštine učenica srednjih škola

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibensko – kninska županija izdvojit će iz svog proračuna 60 tisuća kuna za nabavu menstrualnih potrepštine u srednjim školama čiji je ona osnivač. Povod za donošenje ove odluke su predavanje i panel rasprava „Menstrualno siromaštvo” koje je organizirala Šibenska udruga mladih uz podršku udruga Kolektiv 4B i Fotopoetika, a na kojoj je sudjelovala i zamjenica šibensko – kninskog župana, Iris Ukić Kotarac.
Panel raspravi
o menstrualnom siromaštvu i menstrualnoj kulturi, prethodilo je predavanje pedagoginje, sociologinje i aktivistkinje Šibenske udruge mladih, Maje Šintić u sklopu kojeg su predstavljeni rezultati istraživanja udruge Pariter iz Rijeke provedenog na nacionalnoj razini te istraživanja provedenog na području Šibensko – kninske županije.
-Nakon provedenog ispitivanja na uzorku učenica došli smo do podatka da njih 8
posto često ili ponekad ne može sebi priuštiti menstrualne potrepštine. To je oko 400 učenica koje često ili ponekad nemaju dovoljno sredstava za menstrualne potrepštine, odnosno, za zadovoljenje osnovnih potreba. Zbog toga smo inicirali da škole preuzmu ulogu zaštitnih faktora, po uzoru na druge sredine i budući da učenice u školi provode značajno vrijeme. Šibensko-kninska županija je odmah reagirala odobrivši iznos za nabavu besplatnih potrepština za toalete škola, a nadamo se kako će ovaj primjer slijediti i drugi osnivači – kaže Maja Šintić.

-Ovaj, nazovimo ga pokret - kazala je Tara Šolić učenica trećeg razreda Turističko-ugostiteljske škole Šibenik, - smatram potrebnim jer, iako se možda ovi postotci djevojaka kojima stvarno trebaju menstrualne potrepštine čine mali, to su jako važni brojevi jer to je osnovna ljudska potreba nama ženama. I osjećam stigmu kad profesoru tjelesnom moram reći da ne bih radila tjelesni jer imam menstruaciju i boli me. I osjećam nepravdu jer moram pitati doktora ispričnicu jer nisam radila tjelesni. Ovu temu smatram važnom jer u 2021. godini nove ere imamo ove probleme i zaista smatram da je krajnje vrijeme da se krene prema djevojčicama, djevojkama i ženama odnositi ravnopravno.

Kroz panel raspravu otvoreno je i pitanje građanskog odgoja u školama, odgoja općenito kao i kulture ponašanja, a sve u cilju provedbe uvođenja higijenskih menstrualnih potrepština u obrazovne ustanove. Bilo je riječ i o ukidanju PDV-a na menstrualne potrepštine jer je apsurdno da ga plaćaju žene kupujući ono osnovno što im treba iz mjeseca u mjesec godinu po godinu. Komentirana je odluka Sabora da se PDV na menstrualne potrepštine ne ukida te naglašeno da se žene neće pomiriti s takvim negativnim stavom Sabora odlučne ne odustati od zahtjeva da se PDV smanji s 25 na 5 posto.

Iz kategorije: Vijesti