Datum objave: 03. Prosinac 2021

PANEL O MENSTRUALNOM SIROMAŠTVU / U Županiji više od polovice škola nema toplu vodu, a više od 400 učenica nema novac za higjenske uloške

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Anketnim upitnikom, u sklopu prpojekta spriječavanja menstrualnog siromaštva , ispitani su infrastrukturni uvjeti u školskim toaletima kao i u domu učenica, ali i stavovi učenica o menstruaciji, higijeni za vrijeme menstruacije i dostupnosti higijenskih potrepština u vrijeme menstruacije. U anketi je sudjelovalo 279 učenica srednjih škola Šibensko kninske županije, a neki rezultati su porazni. Organizatori su procijenili da oko 450 učenica osnovnih i srednjih škola kojima su osnivači Grad Šibenik ili Šibensko-kninska županija nema uvijek za dovoljnu količinu higijenskih uložaka.

O tome će biti riječi na predavanju i panel raspravi 'Menstrualno siromaštvo' koje će se održati danas 3. prosinca, s početkom u 18 sati, u Kući umjetnosti Arsen, u organizaciji Šibenske udruge mladih (Š.U.M.) i udrugama Kolektiv 4B i Fotopoetika.

Školama nedostaje topla voda u toaletima kao i sapun i toaletni papir, što je problematizirano i u početku pandemije COVID-19, no, izgleda da ti problemi i dalje postoje unatoč povećanoj svijesti o važnosti higijenskog standarda u prevenciji nastanka bolesti i očuvanju zdravlja. Također, učenicama je otežano održavanje higijene u vrijeme menstruacije u tako infrastrukturno manjkavim prostorima uz nepostojanje higijenskog standarda.

Također, učenice pokazuju kako bi higijenske potrepštine za vrijeme menstruacije trebale biti standardan dio inventara u školskim toaletima čime bi se omogućilo da učenice koje si ne mogu priuštiti higijenske potrepštine ne izostaju s nastave zbog toga.

Iz odgovora učenica vidljivo je da čak 54 posto učenica nema toplu vodu u školskom toaletu, dok njih još 22 posto ponekad nema toplu vodu u toaletu. Također, 57 posto učenica samo ponekad ima toaletni papir u školi, dok njih 5 posto toaletni papir nema nikad. Nadalje, 55 posto učenica tek ponekad može pronaći sapun u školi, dok 5 posto nikad nema sapuna u školskom toaletu.

U usporedbi s istraživanjem koje je provela riječka udruga Pariter ovi rezultati pokazuju lošije uvjete u odnosu na nacionalni prosjek na jednakom uzorku.

Kod kuće učenice u manjoj mjeri nemaju toplu tekuću vodu (2,5% nikad, dodatnih 3,6% ponekad), sapun (1,8% nikad, 3.6% ponekad), uloške (3,9% nikad, 8,2% ponekad) i toaletni papir (1.1% nikad, 3,6% ponekad).

 Čak polovica ispitanih učenica izjavilo je da je izostalo nekad iz škole zbog menstruacije. Od 142 učenice koje su izostale najveći broj izostaje zbog menstrualnih bolova (43%) i obilnih menstruacija (36%). Čak 21% učenica izostaje jer ne želi sudjelovati na satu tjelesne i zdravstvene kulture u vrijeme kada imaju menstruaciju.

Zanimljivo je da je 7 posto učenica izostalo jer imaju iskustvo da im nastavnici nisu dozvolili odlazak na toalet u vrijeme kada imaju menstruaciju, a 5 posto učenica uvijek izostaje jer nemaju adekvatne higijenske potrepštine poput uloška, dok daljnjih 14 posto izostane jer često nemaju higijenske uloške.

Kada je riječ o nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, 59% učenica smatra kako učenice ne bi trebale sudjelovati na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture u vrijeme menstruacije, dok njih 40% smatra da to ovisi o drugim okolnostima, pretpostavimo danu menstruacije i osjećaju boli koji tada osjećaju. Samo 4 učenice odgovorile su kako učenice mogu sudjelovati na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture bez obzira na menstruaciju.

22% učenica osjeća sram kada moraju pitati nastavnika/cu da ih pusti zbog menstruacije koja je procurila, dok njih 53% sram osjeća samo u situaciju kada moraju pitati mušku osobu za dozvolu za odlazak.

U najvećoj mjeri (87%) učenice za vrijeme menstruacije koriste higijenske uloške, dok njih 6% koristi tampone, 4% menstrualnu čašicu i ostali neki alternativni oblik.

Istraživanje je pokazalo da 4.3% učenica si gotovo nikad ne može priuštiti higijenske potrepštine u vrijeme menstruacije, dok njih još 4% ponekad ne može priuštiti higijenske potrepštine u vrijeme menstruacije.

10% učenica uvijek kupuje jeftinije proizvode za higijenu, dok njih još 23% ponekad kupuje jeftinije proizvode za higijenu zbog njihove cijene.

81% ispitanica slaže se da bi PDV na higijenske potrepštine trebao biti smanjen kao i da bi higijenski ulošci trebali biti standardan dio inventara u školskim toaletima.

U našem ispitivanju među srednjoškolskom populacijom dobiveni su rezultati koji odgovaraju rezultatima nacionalnog ispitivanja i ukazuju na probleme higijenskih infrastrukturnih nedostataka u školama i potrebu da se menstrualne potrepštine učine dostupnijima učenicama koje zbog menstrualne higijene izostaju čak i s nastave”, kažu organizatorice ove ankete.

Već smo javili da će u proračunu Šibensko – kninske županije, na poticaj dožupanice Iris Ukić Kotarac biti osigurano oko 60 000 kuna za higjenske uloške I tampone učrenicima koje dolaze iz siroamšnijih obitelji nemaju novca za to.Različite su pojedinačne inicijative opremanja školskih toaleta higijenskim ulošcima u raznim lokalnim sredinama. Riječka je samouprava tako, školama kojima je osnivač, financirala nabavu higijenskih uložaka za osnovne i srednje škole. Varaždinska županija je također djelomično financirala nabavu higijenskih uložaka, dok su dio pribavili iz pojedinačnih donacija. Grad Karlovac od 1.1.2022. će podijeliti higijenske uloške u svojim školama, osiguravši financiranje za to. Neke su škole osigurale sredstva za ovaj inventar preraspodjelom sredstava na drugim pozicijama ili kroz vlastita sredstva škole, dok su drugdje čak i nastavnici/ce odlučili/le pomoći učenicama koje si ne mogu priuštiti dovoljno higijenskih uložaka u vrijeme menstruacije.

 

Iz kategorije: Vijesti