Datum objave: 01. Prosinac 2021

NOVI BROJ ČASOPISA "VOLIM ŠIBENIK" / Šibenski imprešijuni Ante Ružića Baće i velika gozba u Masnoj ulici

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ako   ni zbog čega drugog, onda novi broj internetskog časopisa  Volim Šibenik morate pročitati zbog zaista nesvakidašnje priče koja se prije Drugog svjetskog rata dogodila u Šibeniku, a teško da je tako nešto igdje još moguće, kada je gradonačelnikov rođak, vlasnik psa koji je na Poljani ugrizao Nikolu Živkovića morao za kaznu Nikolu častiti objedom u gostioni Nikole Zlatana u Masnoj ulici, platiti globu i najstrože ukoriti svog psa Herkula, koji je u naravi kuja, da svoje nedjelo ne bi ponovio,a ta se gozba pretvorila u čašćenje svih a vrlo neobičnim epilogom. Priča je napisana u maniri scenarija za Malo ili Velo misto i  iz nje pršti taj neobično duh Šibenika i Šibenčana velikih bonkulovića.

„Usred rijeke od dukat-krumpira uzdizala se planina od komada pečene tuke, piletina, janjetine i jarčevine, a iz nje  se uzdizala miomirisna para kao dim iz vulkana”, opisao je novinar tu gozbu s nizom dramaturških obrata i neočekivanim epilogom.
 
 U novom broju ovog časopisa doznat ćete i što je  znameniti Splićanin Ante (Antonio) Ružić - Baćo, baš onaj legendarni Baćo ovjekovječen u fenomenalnoj televizijskoj seriji „Velo misto”  radio u Šibeniku.Baćo je svoju vještinu maratonskog trčanja (mogao je neprekidno trčati pet sati i istrčati dva maratona bez stajanja) prezentirao i u Šibeniku, na Poljani gdje je njegova pojava bila prvorazredna senzacija.
 
 
Iako je bio slavan, a kao novinar, humorist i satiričar popularan, umro je u velikoj bijedi i bio je gotovo sasvim zaboravljen sve do televizijske serije „Velo misto” u kojoj ga je maestralno uskrsnuo Miljenko Smoje.
Za života Baćo uspkos svemu nije imao puno istinskih prijatelja. Jedan od rijetkih koji je za njega kao čudaka i boema, isto kao i za Tina Ujevića, imao razumijevanja bio šibenski novinar Manfred Makale koji je živio i izdavao dnevne novine u Splitu. 
 
 
Časopis Volim Šibenik donosi  i vjerojatno do sada najotvoreniji intervju sa Željkom Baltićem, čovjekom koji je zaslužan za osvajanje bitnice na Žiriju u kojem je  iznio sve detalje o svom životu i tom ratnom podvigu i zaključio:
„Da se taj rat, ne daj Bože ponovi sve bih opet isto učinio jer, moja obitelj je napadnuta, oni tuku po mojoj obitelji, a obitelj je svetost. Obitelj, to nisu samo žena i djeca, roditelji... to je tvoj dom, to je tvoja zemlja, do je domovina, to je sve. I sada me pitate što bih bilo kada bi se ponovilo. Sve bi bilo isto, nema šanse da bih drukčije odlučio i učinio.”
 
U novom broju časopisa "Volim Šibenik" koji je dostupan na linku https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim_ibenik_broj_50_-_51 doznat ćete i sve o  izložbi "Lijepa,l jepša, Šibenčanka" i pročitati niz podatak o tome da priča o ljepoti Šibenčanki koroz povijest nije mit,  a tu je je i nova priča naše Šibenčanke s njemačkom adresom Haire Lacmanović-Heydenreuter te niz drugog zanimlljivog štiva.
Iz kategorije: Vijesti