Datum objave: 01. Prosinac 2021

PRED OTVARANJEM / Bikarac obišli čelni ljudi Grada, najavljeno puštanje u probni rad sredinom prosinca

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac,  koji je u završnim pripremama za puštanje u probni rad obišao je  Željko Burić, gradonačelnik Šibenika u pratnji zamjenika Danijela Milete, Roberta Podruga, direktora tvrtke „Bikarac“ d.o.o. te predstavnika izvođača radova.

Riječ je o trenutno najmodernijem postrojenju za mehaničko-biološku (MBO) obradu otpada u RH te njegovo pretvaranje u gorive brikete i humus.  Ukupna vrijednost investicije, zajedno sa pretovarnim stanicama na području Biskupije i Pirovca te kompletnom opremom je oko 240 milijuna kuna.  Sredstva je osigurala Europska unija iz Kohezijskog fonda, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Grad Šibenik.

 

Nakon obilaska, gradonačelnik Burić izrazio je zadovoljstvo viđenim postrojenjima čijim će puštanjem u rad  grad Šibenik, kako je istaknuo, i u tom važnom komunalnom segmentu opravdati atribut zelenog europskog  grada 21. stoljeća. 

Iako je do ovog trenutka,  kada čekamo puštanje u probni rad Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac prijeđen dug i mukotrpan put,  Šibenik zaista može biti ponosan što se među rijetkima u Hrvatskoj, ako ne i jedini, može pohvaliti ovakvim kompleksom. Naš grad je zaokružio ciklus u kojem će gospodariti svojim otpadom i time stvoriti uvjete  za trajni gospodarski rast i daljnji procvat turizma jer bez čistog okoliša i kvalitetnog, sustavnog i dugoročnog zbrinjavanja otpada u današnje vrijeme nema napretka“, istaknuo je, uz ostalo, gradonačelnik Burić, čestitavši izvođačima na velikom poslu obavljenom u relativno kratkom roku.

Direktor „Bikarca“ d.o.o. Robert Podrug najavio je kako će postrojenje najvjerojatnije biti pušteno u probni rad 15. prosinca te da će ta faza trajati najmanje 6 mjeseci.

Uslijedit će tehnički pregled te ćemo, nakon te faze,  prići ishođenju uporabne dozvole. Važno je istaknuti da će Centar za gospodarenje otpadom Bikarac kojega smo upravo obišli  zbrinjavati otpad ne samo s područja grada Šibenika, već i cijele Šibensko-kninske županije te da ćemo, rukovodeći se pokazateljima sadašnjeg načina gospodarenja, pitanje zbrinjavanja i oporabe otpada riješiti za narednih  30 godina“, rekao je Podrug.

Iz kategorije: Vijesti