Datum objave: 01. Prosinac 2021

Papa Franjo imenovao dubrovačkim biskupom svećenika Šibenske biskupije don Roka Glasnovića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Papa Franjo imenovao je dubrovačkim biskupom svećenika Šibenske biskupije don Roka Glasnovića. Vijest je objavila apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj. Šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu sa umirovljenim biskupom Antom Ivasom i okupljenim svećenicima,  u utorak 30. studenog u dvorani biskupske palače u Šibeniku točno u podne, objavio je vijest o imenovanju svećenika Šibenske biskupije don Roka Glasnovića za dubrovačkog biskupa.
-Okupila nas je vijest koja je upravu u podne objavljena i kako nas je obavijestila Apostolska nuncijatura u Zagrebu, nuncij mons. Giorgi Lingua, da je sveti otac, papa Franjo imenovao – svećenika naše Šibenske biskupije, don Roka Glasnovića – za novog biskupa Dubrovačke biskupije. Stoga s ovog mjesta šaljemo pozdrave Dubrovačkoj biskupiji, apostolskom upravitelju mons. Mati Uziniću i svemu kleru i vjernicima Dubrovačke biskupije. Našem dragom i poštovanom don Roku Glasnoviću čestitamo od srca na ovom imenovanju i uzdižemo molitve Bogu za njegovo buduće služenje u Dubrovačkoj biskupiji, - poručio je biskup Rogić te biskupu Roku Glasnoviću kazao - Ti krećeš novim putom služenja Crkvi u našem Hrvatskom narodu.. Osjećat ćemo ovdje tvoj nedostatak na tolikim službama koje si odgovorno i zauzeto, s ljubavlju obnašao. Ali to će biti nužno kako bi Bog po tebi mogao djelovati sada u novoj ulozi. Čestitamo na imenovanju za Dubrovačkog biskupa. Čestitamo i molimo, zahvaljujemo Bogu i s velikim poštovanjem gledamo na Tvoj ‘DA’ u ovim izazovnim vremenima. Neka te dobri Bog vazda čuva, hrabri, daje snage i razbora, strpljivosti i ustrajne molitve, oduševljenog služenja i potpunog predanja u Božje ruke. Neće nedostajati križa, ali neće nedostajati ni Božje milosti koja nas u našim slabostima liječi i krijepi. Svakodnevno predanje i svakodnevno otkrivanje čudesnih putova Božjih koji samo očima vjere postaju vidljivi. Ujedinjeni molitvom da nam Bog učvrsti vjeru, utvrdi pouzdanje i usavrši ljubav te po nama čini ono što je njemu milo.

Prigodno se obratio i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. Zahvalio je imenovanom biskupu na svemu što su zajedno prošli. Bio si uporan, ponizan i poslušan . To su kreposti koje se danas ne nalaze tako često. Radujem se zato što te je Gospodin izabrao, a teško mi je što će tvoje djelovanje u Šibenskoj biskupiji nedostajati svima.

Biskup mons. Roko Glasnović kazao je kako sadašnji trenutak proživljava uronjen u prošlost i budućnost:
-Nije mi moguće objasniti ovaj trenutak i osjećaje koje nosim u svom srcu. Mudrost, za koju molim, poučava čovjeka da prošlost prepusti Božjem milosrđu, budućnost Božjoj Providnosti, a sadašnjost posveti djelotvornoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Svoj pogled u ovome trenutku usmjeravam prema Dubrovačkoj biskupiji,  i pozdravljam ponajprije svećenike, prve biskupove suradnike, redovnike i redovnice, đakone, bogoslove, ministrante, kao i sve crkvene i civilne ustanove i vlasti, vjerske zajednice, medije, pomorce, starije, bolesne, osamljene i sve Kristove vjernike laike na području od Prevlake do Stona, preko Pelješca, Elafita, Mljeta, Korčule, sve do Lastova. Dragi brate i sestro po krštenju, dolazim vam svima kao brat po vjeri i kao biskup po službi i želim da zajedno tražimo, nalazimo, prepoznajemo i nasljedujemo Mesiju. Dubrovačka crkva molila je i čekala imenovanje novoga biskupa. Sigurno niste očekivali mene. No ipak ću se usuditi reći da se ovim imenovanjem, ovom službom, vraćam kući. Kad je pokojni djed govorio da ide na hodočašće u Dubrovnik sv. Vlahu kojega su osjećali kao svoga zaštitnika, pitao sam se gdje je Dubrovnik i tko je to sv. Vlaho. Podsjećao nas je tada da su naši preci došli u Janjevo iz Dubrovnika i okolice.

Izvor: Šibenska biskupija

Don Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. godine u Šibeniku od oca Nikole i majke Marije rođene Palić. Osnovnu školu pohađao je u Janjevu od 1985. do 1990. i u Šibeniku od 1990. do 1993. Srednju Tehničku školu pohađao je u Šibeniku od 1993. do 1997. godine. Služio je vojni rok 1997./1998. Jednu godinu (1998.) studirao je na Pravnom fakultetu u Splitu. Pohađao je Bogoslovno sjemenište i studirao Teologiju u Splitu od 1999. do 2005. godine. Za đakona je zaređen 5. prosinca 2004. a za svećenika 2. srpnja 2005. u Šibeniku.Pastoralnu teologiju studira na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu od 2005. do 2008. Nakon studija 2008. godine imenovan je župnikom župe Pohođenja BDM u Njivicama gdje ostaje godinu dana. Iste godine imenovan je Povjerenikom za pastoral braka i obitelji Šibenske biskupije. Od tada vrši i ulogu ceremonijara Šibenske biskupije. Osobnim tajnikom šibenskog biskupa imenovan je 2009. godine. Iste godine postaje i članom svećeničkog vijeća Šibenske biskupije. Članom Povjerenstva za Katolički školski centar (KŠC) i  za Katoličku osnovnu školu (KOŠ) imenovan je 2011. Član je Vijeća HBK za život i obitelj od 2012. godine. Upraviteljem župe sv. Margarite u Jadrtovcu imenovan je 2014. godine. Iste godine postaje i član Ekonomskog vijeća, a 2017. imenovan je ekonomom Šibenske biskupije, ravnateljem Katoličkog školskog centra te predstojnikom Biskupijskog ureda za škole. Upravitelj Župa sv. Petra na Kapriju i Uznesenja BDM na Žirju bio je od 2017. do 2019. godine kada postaje član zbora savjetnika Šibenske biskupije.

Iz kategorije: Vijesti