Sidebar Menu

Datum objave: 26. Studeni 2021

IN MEMORIAM / Umro je Ante Barbača, skladatelj, pjevač, rizničar šibenske glazbene baštine

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Umro je Ante Barbača, skladatelj, pjevač, rizničar glazbene baštine Šibenik, jedan od osnivača znamenite klape „Šibenik”, njen član i glazbeni voditelj. Ante Barbača rođen je u šibenskoj težačkoj obitelji od oca Vida i majke Tonke rođene Stošić Andrijaš, 1942. godine. S klapama po šibenskim konobama i kantunima, ali i ekipom vršnjaka u Gimnaziji s kojom je osnovao klapski sastav „Opol” poče je pjevati već kao petnaestogodišnjak. U to vrijeme pjevao je i u Šibenskom pjevačkom društvu „Kolo” i Mješovitom katedralnom pjevačkom zboru „sv. Cecilija”. Sredinom šezdesetih godina počeo je zapisivati izvorne šibenske pjesme i dokumentirati šibenski način pjevanja. Još kao gimnazijalac stvorio je dragocjenu pjesmaricu sa stotinjak pjesama koje su već tada predstavljale dragocjenu riznicu šibenske glazbene baštine. Nakon odsluženja vojnog roka i raznolikog pjevačkog iskustva stečenog u Splitu, Dubrovniku i Ljubljani, Ante Barbača se vratio u Šibenik gdje je s Radoslavom Koštanom, Brankom Bubicim, Ivom Mikuličinom te Antunom Bataljakuom, Goranom Rošom i Slobodanom Matijevićem osnovao klapu koja je dobila ime „Šibenik”. Postao je i njenim glazubeni voditeljem te je postavio temelje na kojima će ona izrasti u jednu od najvažnijih glazbenih i umjetničkih institucija koje su Šibenik i Hrvatska ikada imali. Njegova je zamisao bila da klapa „Šibenik” pjeva šibenske pjesme i napjeve te da njena nit vodilja bude autohtona šibenska pjesma. Zahvaljujući toj viziji klapa „Šibenik” uzdigla je šibensku pjesmu i šibenski način pjevanja na pijedestal na kojemu i danas obitava te pronijela slavu Šibenika više nego bilo tko drugi prije pa i poslije klape „Šibenik”.
Ante Brbača bio je član klape „Šibenik” do 1987. godine, no već 1983. godine vodio je i klapu „Ferata” iz Knina, a ubrzo zatim i klapu „Kalafat” iz Murtera. Te je godine postao glazbeni voditelj vokalne sekcije društva „Ivo Družić – Valent” iz kojeg je nastala nova klapa kojoj je on dao ime „Maslina”. Nakon Domovinskog rata Barbača vodi klapu „Fortica” koja je nastupala i pod imenom „Pjevači župe sv. Jakova” te žensku klapu „Oršulice” iz Vodica.

Klape, zborovi i pjevači snimili su gotovo 50 autorskih skladbi Ante Barbače među kojima su se mnoge tako duboko ukorijenile da ih se smatra narodnim pjesmama. Obradio je i za klape prilagodio na desetine izvanrednih pjesama koje su doživjele golemi uspjeh, primjerice poput pjesme „Dobra večer uzorita” ili Tri šibenske gospojice”.

Ante Barbača dobitnik je Nagrade Grada Šibenika za životno djelo, a svoj život posvetio je šibenskoj pjesmi koju je neizmjerno volio i ostao joj vjeran do svog zadnjeg daha znajući da će zahvaljujući njemu živjeti vječno .

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.