Sidebar Menu

Datum objave: 26. Studeni 2021

U SPOMEN NA ANU RUKAVINU I NJEZIN "ŽELIM ŽIVJETI"/ Cvijeće i svijeće u park s njezinim imenom

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 26. studenog 2006. godine umrla je šibenska novinarka Ana Rukavina. Imala je samo 29 godina.

U znak sjećanja i zahvalnosti za njezinu plemenitu životnu misiju, u šibenskom gradskom perivoju koji nosi ime Ane Rukavine,  Danijel Mileta,  zamjenik gradonačelnika Šibenika,  Paško Rakić ispred Ureda za društvene djelatnosti Grada Šibenika te Neda Klarić i Ines Rupić, predstavnice Zajednice žena „Katarina Zrinski“,  položili su cvijeće i zapalili svijeću.

Ana Rukavina rođena je u Zagrebu, gdje je završila osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje te potom stekla fakultetsku naobrazbu diplomiravši novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Stjecati novinarsko iskustvo započela je u gradskoj rubrici Vjesnika od ožujka 2002., a onda se preselila u Šibenik, gdje se udala i nastavila raditi kao dopisnica spomenutog dnevnog lista. Sredinom 2005. godine dijagnosticirana joj je leukemija. U tijeku liječenja na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u Rebro napisala je dirljivo pismo u kojemu je javnosti ukazala na svoje iskustvo borbe s opakom bolešću,  nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Nakon njezine prerane smrti, osnovana je „Zaklada Ana Rukavina” koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Njezin slučaj ganuo je cijelu Hrvatsku, a njezina poruka „ Želim život“ ostala je zabilježena kao simbol borbe i nade te slogan Zaklade.

 

Petnaest godina je prošlo, a sve uspomene su tako svježe, pokušavam prihvatiti odlazak, ali u mojem srcu je rana koja neće zacijeliti do našeg ponovnog susreta. Teško je o tome govoriti, to može razumjeti samo onaj tko je to doživio. Zaklada je za mene Ana, a tome se dajem 100%. Tijekom godina mijenjale su se naše aktivnosti i s vremenom su se postavljali novi ciljevi, ali moja briga, moje misli i moja odgovornost je uvijek ista, pomoći ljudima kada je najteže, da ne bude ‘puno ćelavih glavica’ kako je Ana zaželjela dok je ležala u sterilnoj jedinici na Rebru“, poručila je povodom tužne godišnjice Aninog preranog odlaska gospođa Marija Rukavina, Anina majka i upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

 

 

U proteklih 15 godina Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica je s početnih 150 povećan na trenutnih 61.445 potencijalnih darivatelja,  a u Banku krvi iz pupkovine do sada je darovano i prijavljeno u Svjetski registar (World Marrow Donor Association) 3677 doza krvi. Zahvaljujući hrvatskom Registru, 125 osoba iz Hrvatske i inozemstva ima znatno veće izglede za pobjedu nad bolešću.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.