Sidebar Menu

Datum objave: 26. Studeni 2021

REMEK DJELO OD KOCKICA / Mladi Šibenčanin Domagoj Trlaja izradio legendarni brod Tijat od Lego kockica

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U postav Hrvatskog pomorskog muzeja Split stigla je maketa broda sagrađenog u Splitu 1955. godine. To samo po sebi i ne bi bila osobita vijest s obzirom na to da muzejska zbirka maketa broji preko 200 eksponata, ali je materijal ono što ovu maketu čini posebnom, piše morski.hr

U dužini od gotovo 1 metra, maketu legendarnog broda „Tijat“ izradio je 28-godišnji Domagoj Trlaja iz Šibenika i to od najomiljenijih komadića plastike na svijetu: LEGO kocaka. Ovo pravo malo remek djelo dugo 95 cm, široko 17.5 cm, izrađeno je u mjerilu 1:40 od oko 9200 dijelova.  Domagoj je član kluba “KOCKICE” koji okuplja ljubitelje Lego kockica.

 

Lego kockice iz razloga što sam oduvijek se igrao sa njima, od malena uvijek mi je bilo zanimljivo rastaviti neki lego set koji bi dobio i složiti nešto iz svoje glave, naravno to je prestalo u tinejdžerskim danima – kazuje nam Trlaja. 

–  Onda sam prije par godina slučajno na internetu vidio da postoji klub “KOCKICE” i tako malo po malo doznavao sam različite stvari vezane za lego zajednicu točnijeg naziva “AFOL – Adult Fan of Lego”. 

I kada sam odlučio da želim raditi maketu broda od kockica izabrao sam kao logični izbor za prvu maketu upravo starog dobrog „Tijata“ kojim sam kao i brojni Šibenčani plovio do obližnjih otoka

 

I tada je počelo pronalaženje nacrta broda, nakon toga je išla digitalna izrada na računalu i narudžba kockica, a potom slaganje i spajanje naposlijetku ukupno dvije godine posla. Nakon što je neko vrijeme stajala kod mene odlučio sam kako bi bilo lijepo omogućiti da je vidi šira publika. U dogovoru s Ljubomirom Radićem, ravnateljem Hrvatskog pomorskog muzeja Split to smo sada i realizirali – pojašnjava Domagoj.

 

Maketa je stigla u pravo vrijeme, kada djeca i učenici često dolaze u muzej sudjelovati u aktivnostima vezanima za blagdan sv. Nikole i nadolazeće adventske radionice. Sigurno će izazvati mnogo interesa i pažnje. Muzej planira i daljnje aktivnosti vezane uz ovu nesvakidašnju prinovu u fundusu, a kako bi inspirirali publiku svih uzrasta na kreativnost, traženje novih vrsta doživaljaja svega vezanog uz more i pomorstvo – kazao je ravnatelj muzeja, Ljubomir Radić.

FOTO: HPMS

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.