Datum objave: 21. Studeni 2021

UNICEF / Anja Norda, Antonija i Ivana Crnogaća nagrađene za najbolji projekt mladih za pozitivne društvene promjene

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vodičanke Anja Norda, Antonija i Ivana Crnogaća dobitnice su iznimnog svjetskog priznanja – nagrade UNICEF-a za najbolji projekt mladih za pozitivne društvene promjene. Nagradu su dobile u povodu Svjetskog dana djece za projekt nastao sklopu provođenja programa UPSHIFT u školskoj godini 2020./2021. Srednjoškolke Anja, Antonija i Ivana osmislile su projekt „Neinformiranost društva o disleksiji“ i objavile vodič za razumijevanje disleksije „Čitanje treba biti dostupno svima“.

Cilj programa UPSHIFT je poticanje razvijanja poduzetničkih vještina i osnaživanja mladih kao nositelje društvenih promjena u kreiranja rješenja za izazove u svojim zajednicama, a provodi se u okviru UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade ZABUM – Za budućnost mladih, u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI). Mladi u programu stječu nova znanja i razvijaju vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema, a najbolji timski projekti dobivaju financijsku i mentorsku podršku za realizaciju svojih ideja.

Dosad je u sklopu UPSHIFT programu 272 mladih iz 16 županija osmislilo čak 70 projekata, od kojih su 34 ideje dobile priliku za daljnji razvoj i provedbu u lokalnim zajednicama, a UNICEF je u realizaciju projekata mladih do danas uložio 442.500 kuna. Timovi mladih osmislili su inovativna rješenja za probleme u svojim lokalnim zajednicama i projekte društvenog poduzetništva koji su obuhvatili brojna područja, poput obrazovanja, inkluzije putem kulture dijaloga, vršnjačkog nasilja, borbe protiv diskriminacije, mentalnog zdravlja, međugeneracijske solidarnosti, sigurnosti u prometu, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Iz kategorije: Vijesti